Възможно ли е Пловдив да се сдобие с още една пешеходна зона?

От близо месец ул. "Христо Г. Данов" е затворена за движение в участъка между ул. "Бетовен" и бул. "Руски". Репортер на "Фокус" се разходи около "Дондуковата градина" и видя интензивни ремонтни дейности по улицата.

Свързахме се с кмета на район "Централен" Георги Стаменов, за да разберем на каква фаза е текущият ремонт и ще успеят ли да го завършват до края на тази календарна година.

"Проектът е на район "Централен". В момента се разширяват тротоарите, прекарва се подземна канална мрежа от 7 чакащи тръби. В този район имаме нужда от преминаване на различни комуникации и съответно се стараем да преминат подземно без копаене в бъдеще."

Той уточни, че успоредно се разширява и напоителната система, която е към площад "Цар Калоян", както тази към детска градина "Майчина грижа" и дворното пространство на район "Централен".

От думите му разбрахме, че до момента всички тези площи се се поливали от водоноски. В Дондуковата градина има наличие на сондажи и е редно те да бъдат използвани и да бъде изградена напоителна система.

Стаменов сподели, че е предвидено и разширяване на тротоарите настилки пред Регионален природонаучен музей, както и една част пред музея ще бъде павирана.

Подготвя се също и подмяната на цялото осветление с визията, която е в първата част на ул."Христо Г.Данов" в часта от Римски стадион до EVN, като и пълното отводняване на улицата с така наречените "дъждарки".

Кметът изрази оптимизъм, че ако времето е хубаво, ще успеят да се справят до края на 2023 година. 

Попитахме го дали е възможно улица "Христо Г.Данов" да стане пешеходна зона, той отговори по следния начин:

"Въпросът е дали искаме да разширяваме зоните и да създадем още една главна улица или да поддържаме транспортната инфраструктура. Всеки един от шофьорите знае, че излизането към бул. "Руски" е трудно и крие рискове. Законово е възможно, но зависи от визията на града и усещането ни."

Стаменов допълни, че по скоро може да се говори за контролиран достъп, както е при улица "Отец Паисии". Според него трябва да се запазят връзките за обслужване на обекти.