С голямо удоволствие посрещнах в Бургас ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски" - проф. дфн Анастас Герджиков, зам.- ректори и декани на факултети, за да преминем към конкретните стъпки за обособяването на учебни бази и прием на студенти още тази година. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"6 години след стартирането на първоначалните ми разговори с ръководството на Софийския университет “Св. Климент Охридски", разкриването на филиал в Бургас най-после е факт! През тези години се подготвяхме да създадем важна инфраструктура - Конгресен център, преобразяване на Дома на НХК и създаване на Дом за Регионална библиотека “П. К. Яворов", а надявам се скоро и Студентски кампус, за да можем днес да покажем модерни бази за обучение на студенти", посочи кметът. 

Стартира се още тази година с магистърски програми на Богословския факултет, както и с магистърски програми - “Аудиовизуален дизайн", “Аудиопродукция и мастеринг" и бакалавърска - “Филмова и сценична музика" на специалност

“Музикални медийни технологии и тонрежисура". 

"Това е началото. Водим разговори и с други факултети на СУ за разкриването на техни програми и специалности, различни от съществуващите в Бургас. Ще ви информирам кои са, когато това стане факт! Благодаря на всички, съпричастни към това дело. Сериозни усилия, но си заслужават! Предстоят още добри новини", посочи кметът.