Въвеждат система на делегирани бюджети в детските градини и Център за личностнo и творческо развитие на децата на Благоевград в Община Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

Решението бе взето от общинските съветници по време на днешното извънредно заседание на Общински съвет Благоевград по предложение на кмета Методи Байкушев.

Емилия Георгиева, директор на ДГ № 11 "Здравец“ каза, че би било добре да се пробва тази система на делегираните бюджети. "Мисля, че е малка пречка това, че не сме на самостоятелни бюджети. Трябва да имаме този шанс, да пробваме тази възможност. В контакт сме с колеги в страната, които са много доволни от системата на делегираните бюджети“, каза тя.

Кметът на Община Благоевград от своя страна обеща, че на всички директори ще бъде оказана максимална помощ, включително и административна, за да могат максимално бързо да започнат работа по новата система.

Директорът на Седмо СУ "Кузман Шапкарев" - Благоевград Лилия Стоянова каза пред местните парламентаристи, че въвеждането на система за делегиран бюджет в детските градини е най-хубавото нещо, което може да се случи за директорите и цялата община. По думите й децентрализацията на средствата е обстоятелство, което те кара да поемеш отговорност, но и да създаваш повече блага за институцията, която управляваш.

Въпреки дебатите и съоръженията на част от общинските съветници, които поискаха отлагане на точката и разглеждането й в Комисията по образование и култура, заради притеснения, че ще има проблем с въвеждането на подобна система, при крайното гласуване местните парламентаристи постигнаха съгласие по основното предложение от кмета Методи Байкушев.