Във виртуална поредица Художествена галерия - Добрич представя бележити личности и събития, свързани с историята й. Презентациите са в контекста на юбилея на културното ведомство - 60 години от неговото създаване, предаде репортер на "Фокус"

В днешното представяне галеристите разказват за "най-образования от всички български художници“ - Господин Желязков Сербезов, роден в добруджанския край. Биографията му е изключително интересна. Бил е ученичк на Мърквичка. След тригодишен курс на обучение печели стипендия на Светия синод за обучение в Художествената школа на Казан, където изучава религиозна живопис.

Една година по-късно е избран измежду повече от сто кандидати и е приет в Петербургската художествена академия, където е забелязан от прославения Иля Репин и поканен в неговото ателие. Господин Желязков участва в изографисването на храм-паметник "Св. Александър Невски“, както и в зографисването на църкви в различни български градове из цялата страна.

Тези и много други любопитни факти, както и част от негови творби са представени на Фейсбук страницата на галерията в Добрич - тук.

Жулиета НИКОЛОВА