Във видинското село Делейна набират средства за ремонт на храма, предаде репортер на "Фокус“. Местната църква "Св. Георги Победоносец" е построена преди 155 години, но днес се руши и спешно се нуждае от ремонт. След последният, преди повече от 12 години, покривът тече, тежко е положението вътре в храма. За цялостен ремонт на покривът са необходими над 20 000 лв.

Затова ентусиасти и съмишленици от село Делейна се организираха, създадоха инициативен комитет и обявиха кампания за набиране на средства за ремонт на покрива на местната църква.

Николай Николов от инициативния комитет, споделя, че инициативата не е от днес, от години в селото хората обсъждат как да възстановят и ремонтират селската църква. Покривът е компрометиран, от години тече, получава се нарушение на вътрешната замазка, иконостаса, иконите са в тежко състояние, разказа Николов.

Църквата в Делейна е построена 1869 г. с волни пожертвования от населението, разказва историята й архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. Изградена е от камък, еднокорабна, покрита с турски керемиди. Тя е с многостенна апсида с шест стенен купол, камбанария и шест прозореца. Църквата е изцяло стенописвана и иконите са дело на Евгений п.Кузманов, представител на Дебърската школа, припомня историята на храма архимандрит Антим. През 1902 г. Станко Пасков дарява камбаната на църквата. През 2013 г. след извършен ремонт с европейски средства, студенти от духовната академия рисуват икона на Св. Георги, която е поставена над входа на храма.

Църквата е  разположена на най-ниската точка на селото и се наводнява при високи води, обяснява Николай Николов. Днес хората от селото имат амбициозна цел, след като ремонтират изцяло покрива на храма и камбанарията, да направят приемна за престой, с легло, маса и стол, течаща вода, който да може да приюти човек в нужда.

Хората от селото искат, когато завърши основният ремонт на покрива и подпокривното пространство, в храма да се реставрират стенописите и на местата, където те са били заличини да се изографиса. Видинският митрополит Даниил  е обещал да  съдейства за осигуряването на иконописци, които да изографисат заличените при предишни ремонти стенописи и икони. Ще се търсят архивни снимки и материали, за да се възстановят стенописите в първоначалния им вид. На по-късен етап ще бъде изцяло обновен и олтарът, вярват хората от село Делейна. За всички етапи от ремонта ще се разчита на местни хора, така и делото им ще остане в историята, категоричен е Николай Николов.

Кампанията по набиране на средства върви с пълна сила, допълва Николов. В социалните мрежи е публикувано Обръщение към хората, свързани с Делейна, да помогнат. На апостолски принцип-от врата на врата, се раздават брошури, открита е и дарителска сметка, в която вече има налични над 7 хиляди лева,  има и кутии за дарения. Хората откликват, а след приключване на ремонта на всеки ще бъде връчен благодарствен адрес, допълва Николай Николов е убеден, че много хора ще дадат своята лепта, всеки според възможностите си. Така ние следваме примера, духа и завета на нашите предци към добротворство. Вярваме, убедени сме, че по този начин и ние ще оставим скромно свидетелство в летописа на родното село Делейна, казва още Николай Николов.

Символичен старт на ремонтните дейности  ще бъде даден около Гергьовден и се очаква видинският владика да присъства на храмовия празник и отслужи Света литургия.

Дарителска сметка:

IBAN:BG46STSA93000030585593  BIC: STSABGSF

Име на клиент: ЦЪРКВА СВ. ВМЧК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

Customer name: CARKVA SV VMCK GEORGI POBEDONOSEC