Във видинската многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "Св.Петка“ успешно вече три години се имплантират пейсмейкъри, предаде репортер на "Фокус“

Отделението по кардиология във видинската болница, работи много добре и интензивно, лекарите прилагат съвременни методи на лечение, каза за "Фокус“ директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Тя представи пред журналисти дейността на отделението и екипът от кардиолози, който работи в него и е спасил десетки живота. Тя допълни, че отделението традиционно развива дейността си, а в последните три години в него се надгражда. Д-р Найденова изнесе данни,че за 2023 г. през отделението са преминали 2429 пациента, а на 1040 от тях са осъществени инвазивни процедури. Към 29 март, т.е за първите три месеца на тази година, преминалите през отделението са 635 пациента, 244 от тях с инвазивни процедури. Това означава успешно извършена имплантация на пейсмейкъри, проследяване амбулаторно на тези пациенти, имплантиране на постоянни катетри при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, поставяне и на катетри за провеждане на химиотерапии, допълни д-р Тони Златанов, кардиолог във видинската болница. Той уточни, че провежданите манипулации и лечение са от  изключително значение и облекчение за пациентите, защото най-близките центрове, извършващи подобна дейност са в Плевен и София.

Д-р Жерар Шабани от екипа на отделението по кардиология, допълни, че за лекарите е голям успех, че са успели да помогнат на толкова хора. Екипът, който работи, независимо от факта, че  има недостиг на специалисти и медицински сестри, е сплотен и работи отлично. Д-р Шабани представи една от новите дейности, които се извършват отскоро в отделението - съдова операция за отпушване на кръвоносните съдове на долните крайници. 

Общо две трети от починалите пациенти в България са със сърдечно съдови заболявания. Демографската статистика за област Видин е изключително неблагоприятна, което означава, че сърдечно съдовите заболявания, които са приоритет на по-напредналата възраст, са много сериозен бич за нас, посочи д-р Стоян Филипов, началник на отделението по кардиология. Отделението по кардиология във видинската болница започна да се структурира през 2014 г., а през 2016 г. вече е направена първата инвазивна процедура. От тогава до днес в отделението  се извършват сложни интервенции, в отделението има непрекъснато дежурен лекар - кардиолог и инвазивен кардиолог на разположение, добави Филипов.

Ирена Данаилова