Във варненската регионална библиотека ще бъде открита  изложба "Непознатият Христо Самсаров“, предаде репортер на Агенция "Фокус“. От библиотеката посочват, че днес, когато повече от всичко хората имат нужда от духовност, будност и култура, сме им подготвили две специални срещи за празника на народните будители.

"В Деня на народните будители искаме не просто да уважим миналото, но и да приветстваме бъдещето. Ще ви разкажем за един възрожденски учител, бунтар, идеалист, глобалист, учредител и забележителен кмет, общественик и интелектуалец, виден "швейцарец“ и първи преводач на "Дон Кихот" на български език – Христо Самсаров и ще посрещнем сърцатия посланик на книгите и библиотеките евродепутата Емил Радев, който ще поднесе традиционното си дарение от книги на варненската Библиотека“, допълват експертите.

Изложбата "Непознатият Христо Самсаров“ е съпътстваща част към "Седмицата на Сервантес", организирана от Испанския център към катедра "Романистика“ на Филологически факултет към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, съвместно със секция "Сравнително литературознание“ към Института по литература към БАН и РБ "Пенчо Славейков“ - Варна, която се проведе през м. октомври във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“.

Откриването на изложбата е днес от 11.00 ч. в основната сграда на библиотеката на адрес бул. Сливница №34.