Враца ще е един от градовете в България, чиито граждани, по великата Божия милост, ще се сподобят да посрещнат и да се поклонят пред частици от мощите на един от най-почитаните светии, просияли през 20 век, св. Лука Симферополски (Войно-Ясенецки). Тези светини бяха донесени в нашата страна от Негово Високопреосвещенство Арголидския митрополит Нектарий и ще пристигнат във Враца с неговото благословение и по молба на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Светите мощи ще бъдат донесени в града от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил на 4 септември (неделя) и в 17 часа ще бъдат посрещнати тържествено в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски“.

Програма за посещението на мощите на св. Лука Симферополски във Враца:

4 септември (неделя) – митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски“ – Враца

17:00 ч. – тържествено посрещане на мощите на св. Лука Симферополски и отслужване на вечерня, в която ще вземат участие Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в съслужение със свещеници от града;

5 септември (понеделник) - митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски“ – Враца

08:00 ч. – отслужване на утреня и на Архиерейска Света литургия с участието на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил и свещеници от града.

Поклонението пред мощите на св. Лука Симфериополски във Враца ще започне след пристигането им в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски“ на 4 септември (неделя) в 17 ч. и в тази вечер то ще продължи докато има хора, желаещи да се помолят пред тях. Поклонението на следващия ден – 5 септември (понеделник) – ще бъде от сутринта до 16 ч. в същия храм.

Свети Лука (Валентин Феликсович Войно-Ясенецки) е роден на 27 април 1877 година. Той е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Освен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Подобно на св. апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения, и въпреки, че е именит хирург и учен, претърпява жестоки преследвания от страна на съветската власт, като прекарва 11 години в заточение. Преставя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички руски светии. Скоро на гроба на светителя започват да се случват множество изцеления. През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Симферополски (Войно-Ясенецки) е причислен към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на гр. Симферопол.

Врачанската света митрополия приканва миряните да вземат участие в това духовно тържество на вярата.