Във Военноморски музей - Варна се съхранява  един от старите уреди за определяне на скоростта на плавателните съдове, разказват във Фейсбук страницата си от музея. Това е ръчният лаг, на който дължим наименованието на морската единица за скорост – възел.

По времето на Великите географски открития скоростта се измерва по метод наречен "холандски лаг". За целта във водата се хвърля предмет и се отчита времето, за което изминава определено разстояние по протежението на кораба от точката на хвърлянето до крайната точка. След това се изчислява скоростта, с която е изминато съответното разстояние. 

През XVII в. на ветроходните кораби се появява усъвършенстваният ръчен лаг. Той се състои от дървен сектор, който в едната си част има вградена оловна пластина; лаглин (въже) и макара, на която е навито въжето. Лаглинът е разделен чрез възелчета на части по 50 фута и 8 инча (15, 4 м), което се равнява на 1/120 от морската миля. 

Дървеният сектор се хвърля зад борда. Един моряк държи макарата, оставяйки лаглинът да се отмотава свободно, а друг моряк придържа движещото се въже, така че да може да усеща с дланта си и преброява преминалите възли. За по-лесно изчисляване на скоростта времето на измерване е 30 секунди, което е 1/120 от часа. Ако за 30 секунди преминат пет възела, това означава, че корабът е изминал 5/120 от милята, за минута – 10/120 от милята, за час – 5 мили.

Употребата на ръчния лаг не изисква сложно оборудване, достатъчен е часовник и отсичането на определена дължина по протежението на кораба. При малки скорости измерването с него е достатъчно точно и се прилага до началото на XIX в. С използването на ръчния лаг е свързана появата на термина възел – мярката за скорост на кораба, която се равнява на измината една морска миля за един час или 1852 м/час. 

"Ако искате да видите и други любопитни експонати, заповядайте във Военноморския музей в работните му дни от вторник до неделя, от 10:00 до 18:00 часа, като не забравяйте, че продажбата на билети приключва в 17:30 ч.“, допълват от Военноморския музей в града.