Във Видинско - кмет и председател на Общински съвет в община Димово са свързани с Държавна сигурност (ДС), предаде репортер на "Фокус“.

Това са Светослав Венциславов Славчев, избран за кмет на община Димово втори мандат, и председателят на общинския съвет - Олег Миков, който също е втори мандат председател на ОбС-Димово. Кандидатурите и на двамата за общински съветници, а на Славчев и за кмет, са издигнати от местната коалиция МК "Новото време“(Новото време, БСП за България, ДПС, НДСВ).

Принадлежността на кандидатите за общински съветници към ДС, стана ясно след като преди дни Комисията по досиетата огласи резултатите от проверката на кандидатите за общински съветници във Видинска област, участвали във вота миналата есен.

Проверката е обхванала общо 395 лица от кандидати за общински съветници в област Видин. Други 318 лица не подлежат на проверка, тъй като към официалната отмяна на Указа за Държавна сигурност през юли 1991 г. те не са били навършили пълнолетие и ДС не е могла да ги вербува. От проверените 395 души за 18 лица Комисията по досиетата е установила, че са с принадлежност към ДС или разузнавателните служби на БНА, съгласно публикуваното на страницата на Комисията  решение №2-2377 от 12 февруари 2024 г.

След проверка на сайтовете на 11-те общини в област Видин, както и на интернет-страниците на общинските избирателни комисии в региона, където има издигнати кандидатури на сътрудници на комунистическите служби, се установи, че двама от кандидатите са получили мандат. Това са:

Олег Асенов Миков, общински съветник в община Димово, издигнат от МК "Новото време“(Новото време, БСП за България, ДПС, НДСВ), избран след това за председател на Общинския съвет в Димово. Същият, днес пенсионер, е дългогодишен щатен служител на различни позиции в службата за сигурност, а по-късно и в ДАНС. 

Цветан Василов Маджарски, в момента е общински съветник в община Бойница, издигнат от ПП ГЕРБ.

Третото лице, с установена принадлежност към ДС, което е избрано, но то се е кандидатирало и за кмет и е спечелило кметските избори е Светослав Венциславов Славчев, избран за кмет на община Димово.

Проверката на "Фокус“ показа, че най-много сътрудници на службите, кандидати за общински съветници са били регистрирани в Община Видин-8, по трима доносници сред кандидатите за съветници има в общините Димово и Брегово, двама в община Бойница и по един в общините Кула и Белоградчик. В останалите пет общини – Макреш, Чупрене, Ново село, Ружинци и Грамада, политическите партии и коалиции не са издигнали сред кандидатите за общински съветници  такива, които да са работили за ДС.

Сред кандидатите за общински съветници, предложени в листите на политическите партии и коалиции, участвали в последния местен вот във Видинско, най-много доносници - 6-ма са предложени от местните коалиции от партии, следват ги КП "БСП за България“ с четирима, ПП "БЗНС“ и КП "Продължаваме промяната-ДСБ“ с по двама и по един кандидат за съветник, работил за ДС са регистрирали – ГЕРБ, БЗНС,СДС и "Има такъв народ“.

Ирена Данаилова