Във Видинска област хранителна помощ ще получат близо 12 000 души, предаде репортер на "Фокус“. Раздаването на хранителни продукти на уязвими жители на област Видин ще се извърши от Българският Червен кръст (БЧК) в дунавския град. Имената на нуждаещите се, които ще се подпомогнат са подадени от Агенция "Социално подпомагане“ (АСП). От там уточняват, че едночленните и двучленни семейства ще получат по един хранителен пакет,. тричленни и по-големи семейства- по два хранителни пакета. Пакетите съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и седем вида консерви: зелен фасул, зрял боб, домати, грах, гювеч, пиле фрикасе и риба. Над 618 000 уязвими български граждани ще получат хранителни пакети от БЧК. С операцията "Подкрепа“ в следващите месеци ще бъдат раздадени 5281 тона храни на нуждаещи се в страната.

В БЧК-Видин е утвърден график за получаване на помощите за всяка от 11-те общини на областта. В община Ружинци, град Дунавци и селата от община Видин акцията започна на 3 април. В другите общини акцията стартира в: Грамада – на 5 април, Белоградчик – на 9 април, Чупрене – на 10 април, Макреш – 11 април, Брегово – 16 април, Бойница – 22 април, Кула – 23 април, Ново село – 25 април. В пункта в с. Арчар хранителните продукти ще се раздават на 12 април, а в град Димово – на 18 април. Пунктът във Видин е на ново място – областния склад на БЧК (в бившето ОКС), а раздаването е планирано за 15 април.

Едновременно с раздаването на пакетите, доброволци на БЧК ще предоставят консултации за здравословно хранене, мерене на кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет, ще насочват желаещите към социални услуги, ще разясняват как са оказва първа помощ при бедствия, как да се реагира при бедствия.