Във Видин ще отбележат с разнообразни събитие "Европейската нощ на музеите", предаде репортер на "Фокус“. В рамките на инициативата Регионалният исторически музей (РИМ) в дунавския град за втора поредна година организира на 17 и 18 май фестивал "Видин – градът на трите крепости“, съобщи за "Фокус“ директорът д-р Христина Кирилова. В програма, която стартира на 16 май с представянето на книгата "Бившите хора“ на концлагерна България" на доц. д-р Мартин Иванов в музей "Конака“, са включени редица интересни мероприятия.

В следващите дни ще бъдат открити две изложба - постоянна експозиция "Късносредновековно българско облекло и въоръжение“ в средновековната крепост " Баба Вида“. Тя е реализирана по проект, финансиран с  над 22 000 лв. от Министерството на културата. Втората изложбата е на тема "Отбранителна система Калето“, в която ще бъдат представени макетите на крепостната система, както и тези на Телеграф и Еничар капии, уточняват от РИМ-Видин. Последните два макета музейните работници успяха да си върнат в края на миналата година. Преди повече от 10 години макетите са били предоставени за изложба в Националния дворец на културата и до м.г. са били съхранявани във фондохранилище в столицата. Специални табли, подготвени от музейните работници, ще разказват на публиката за строежа и историята на отбранителната система "Калето“, изградена между 1690 и 1718 г.

Във вътрешния крепостен двор, в рамките на фестивала "Видин – градът на трите крепости“ ще бъдат представени и дегустирани ястия от римската, средновековната и османската кухня.

Входът за всички събития е свободен. На 18 май музейните обекти във Видин могат са се посетят безплатно и ще работят до полунощ.