Във Видин представиха сборник доклади на тема "Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи“, предаде репортер на "Фокус“. Сборникът е  резултат на проведена в края на м.г. научна международна конференция в дунавския град, организирана от Регионален исторически музей (РИМ)-Видин, Министерство на културата и няколко български университета, каза за "Фокус“ при представянето му д-р Сашка Бизеранова, историк във видинския музей.

В музей "Кръстата казарма“, пред  историци от България и Сърбия, музейни работници, архивисти, общественици и ученици, бе представено изданието от проф. д-р Димитър Симеонов, преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, катедра "География“. Той е и научен редактор на сборника и участва в него с доклад на тема: Социогеографски измерения на демографското застаряване на Северозападна България“.

В сборникът "Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи“, в над 300 страници, са публикувани изнесените доклади от 19 експерти-научни и музейни работници и университетски преподаватели от България и Сърбия, които разглеждат темата за демографията, като се проследява динамиката на човешката популация в исторически аспект и очертават перспективи за решаването на проблема, каза при представянето проф. Симеонов. Конференцията и изданието са  финансирани със средства от Министерството на културата.

" Вярвам и силно се надявам, че с усилена и целенасочена работа, както и с промяна на нагласите и фокуса ни, бихме обърнали нещата в желаната за нас посока. Оптимист съм, че с общи усилия реално може да се въздейства и да се намери изход от все по-задълбочаващата се в последните години демографска криза в България, защото процесите не са необратими, и са в нашите ръце“, с тези думи поздрави участниците в представянето зам.-областният управител Анна Арутюнян.

Проф. Симеонов не скри оптимизмът си, че демографската криза в региона и страната ще бъде преодоляна. Защото първите стъпки към изучаване и научно дефиниране на проблема са поставени с изнесените доклади по темата. Защото в тях е проследен не само обхвата на демографските проблеми във времето, но и движението на населението на територията на Османската империя и Македония, както и територията на днешна Република Сърбия и Румъния. Голяма част от докладите разглеждат развитието на град Видин и региона в различни исторически периоди. Докладите в сборника са подредени тематично, в хронологичен ред и с издаването му участниците в конференцията дават своя научен значим принос за  изясняване на демографския проблем в региона и страната.

Ирена Данаилова