По повод 176-та годишнина от Унгарската революция и борбата за свобода (1848-1849) във Видин се проведе тържествена церемония пред паметната плоча на унгарския национален герой Лайош Кошут, предаде репортер на "Фокус“. През лятото на 1849 г., след потушаването на унгарската революция, голяма част от революционерите-емигранти намират подслон във Видин и Шумен. От Видин ръководителят на революционните борби поетът Лайош Кошут, пише т.н. Кърваво писмо, в което прави анализ на причините за неуспеха на революцията.

Всяко година, възпоменателната церемония във Видин се провежда пред барелефа и паметната плоча на Лайош Кошут, поставени през 1993 г., на възрожденската къща, в която през 1849 г. е дала убежище  и е живял няколко месеца унгарския национален герой. Оттогава Община Видин, съвместно с Посолството на Унгария у нас, провеждат официална церемония на това място.

Да отбележат 176-та годишнина от Унгарската революция и почетат паметта на унгарските революционери в церемонията днес участваха Негово Превъзходителство Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария у нас, директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди, кметът на Видин д-р Цветан Ценков, представители на държавната и местна администрации, институции, училища и граждани.

В своето слово Миклош Борош подчерта, че Видин е първият български град, който приема изгнаници по време на Унгарската революция. Той изказа благодарности на Община Видин за това, че пази жива паметта за унгарските национални герои като Лайош Кошут.

Десетки венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча с барелеф на   Лайош Кошут в знак на признателност и преклонение пред подвига на унгарските национални герои.