За петнадесета поредна година Община Варна, дирекция "Превенции" организира кампания "Не шофирай, ако си пил!". Инициативата стартира на 2 май 2023 г. и ще продължи до края на месецa, научи "Фокус". Тя е насочена към превенция на шофиране след употреба на алкохол. Основна цел е опазване живота и здравето на младежите, техните приятели, връстници, близки, чрез призив за разумно поведение на пътя.

Традиционни партньори са варненските университети, 11 училища с превантивни клубове - I ЕГ, III ПМГ "Акад. Методий Попов“, IV ЕГ "Фр. Жолио-Кюри“, ГПЧЕ "Йоан Екзарх“, СУ за ХНИ "К. Преславски“, Професионална техническа гимназия,  МГ "Д-р П. Берон“, Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров",  Варненска търговска гимназия “Георги Стойков Раковски“, Професионална гимназия по икономика "д-р Иван Богоров“, ПГГСД "Н. Хайтов“, ОД на МВР-Варна, сектор "Пътна полиция“, Областен отдел "Автомобилна администрация“, Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП, Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и други.

В периода на кампанията, чрез партньорите ще се разпространяват разнообразни материали с послания, включително сред абитуриенти и млади хора; видео материали ще се разпространяват в социалните мрежи, електронни табла ще излъчват посланието на кампанията на различни места в града; ще има акции за раздаване на рекламни материали на спрените шофьори и ще им бъдат отправят послания за разумно, отговорно  и толерантно поведение на пътя и др.