Близо 50 участници от цялата страна ще се конкурират за наградите от 29 до 31 октомври. Начело на журито е проф. Борислава Танева от Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров“.

Във Варна започна VII Национален конкурс за пианисти, носещ името на Мила Михайлова – изтъкнат преподавател по пиано от близкото минало, която е сред основателите на Националното училище по изкуствата "Добри Христов“ – Варна. До 31 октомври своите умения ще покажат близо 50 млади таланти от цялата страна, възпитаници на музикални училища и школи.

Организиран от НУИ "Добри Христов“ съвместно с фондация "Мила Михайлова“ и съфинансиран от фонд “Култура" на Община Варна и Министерството на културата, конкурсът се провежда на всеки 2 години и придобива все по-голяма популярност и авторитет.

Доказателство за това е големият брой участници, записани за тазгодишното издание – 38 изпълнители от София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Варна, разпределени в 3 възрастови групи: 1-5 клас, 6-8 клас и 8-12 клас. Лауреатите от най-голямата група получават едногодишна стипендия по програмата на Министерството на културата за закрила на деца с изявени дарби.

Отличителна черта на конкурса е, че има 2 категории – за ученици от професионалните училища по изкуствата и за такива, които се занимават в различни музикални паралелки, читалища и школи. Има също и категория Клавирно дуо. Победителите от най-малката възрастова група получават атрактивни предметни награди и подаръци, а в по-големите групи – парични премии. Има и допълнителни награди, осигурени от партньорите на конкурса – награда за най-добро изпълнение на творба от френски композитор, осигурена от фондация "Мила Михайлова“ в лицето на дъщерята на педагожката – Марина Михайлова, професионален запис в студиото на Радио Варна, както и съвместен концерт с оркестъра на Варненската опера и с Държавния симфоничен оркестър – Шумен.

Председател на журито, което оценява кандидатите, е проф. Борислава Танева – преподавател по пиано и заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров“ – София. Членове на журито са доц. Марина Капитанова – ученичка на Мила Михайлова и дългогодишен корепетитор и преподавател по клавирен съпровод в Националната музикална академия, проф. д-р Александър Василенко – преподавател по пиано в Националната музикална академия и Националното музикално училище "Л. Пипков“ – София, Калина Василева – диригент и директор на Държавния симфоничен оркестър – Шумен и Боян Бъчваров – ръководител на катедрата по пиано в Националното училище по изкуствата "Д. Христов“ – Варна.

Конкурсът се провежда в Концертното студио на Радио Варна и в Концертната зала на НУИ "Д. Христов“ на 29 и 30 октомври, а галаконцертът и тържественото връчване на наградите – на 31 октомври от 11:30 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“.