Започна приемането на заявки за участие във втория национален конкурс за комикс "Крайморска среща“, съобщиха организаторите.

Той е в 3 възрастови групи: първа (7 – 12 години); втора (13 – 18 години); участници над 18 години.

Провежда се на два етапа. От 5 април до 5 май 2024 г. желаещите на участват изпращат кратко портфолио, което съдържа поне 4 снимки на вече създадени от тях произведения (рисунки, картини, комикси) на e-mail: city.directions.varna@gmail.com.

След одобрение ще получи формуляр за участие, който трябва да изпрати попълнен и подписан.

Първите 30 от одобрените участници ще получат на посочения във формуляра адрес безплатно материали за работа. След това ще имат 3 месеца за работа по комиксите.

Те ще бъдат включени в изложба във Варна. Ще бъдат присъдени 3 награди – по една във всяка възрастова група (грамоти и  отличителен знак). Журито си запазва правото да присъди и допълнителни предметни награди.

Конкурсът се организира от Фондация "Град и посоки“ в партньорство с "Лорка“ ЕООД.

СТАТУТ НА КОНКУРСА

1. Вторият конкурс "Крайморска среща“ е национален и се провежда на територията на България.

2. Конкурсът е явен, участието е индивидуално, в 3 възрастови групи: първа (7 – 12 години); втора (13 – 18 години); участници над 18 години.

3. Всеки участник има право да предложи до 5 комикса. Всеки комикс трябва да е съставен минимум от 6 панела, нарисувани с предоставени от организаторите материали.

4. Комиксите трябва да интерпретират конкурсната темата "Крайморска среща“ по начин, избран от автора, да имат заглавие и да представляват сюжетно завършена история. Те могат да бъдат без текст – само от рисунки. Ако включват текст на език, различен от български, трябва да са придружени от резюме на сюжета на български в няколко изречения.

5. Желаещите да участват трябва да кандидатстват в рамките на месец след датата на обявяване на конкурса (2 април), като изпратят кратко портфолио, което съдържа поне 4 снимки на вече създадени от тях произведения (рисунки, картини, комикси) на e-mail: city.directions.varna@gmail.com. След одобрение те ще получат формуляр за участие, който трябва да изпратят попълнен и подписан.

6. Първите 30 от одобрените участници ще получат на посочения във формуляра адрес материали за работа от фирма "Лорка“ ЕООД, както следва:

– Акрилен цветен туш – 5 цвята;

– Акрилни бои (75 мл.) – 5 цвята;

– Хартия, картон (формат А4) – 10 листа.

– Подарък – бои за бодиарт

Участниците трябва да заплатят само транспортните разходи. Те могат да променят или да допълват материалите през електронния магазин на фирмата www.lorkaart.bg, като получават 50 % отстъпка за допълнителни заявени количества.

7. Участниците имат 3 месеца за работа след включване в конкурса (от 5 май до 5 август). В процеса на работа те могат да изпращат видеа и снимки.

8. Готовите комикси се изпращат на адрес: Варна, ул. "Атанас Москов“ 12, фирма "Лорка“ и като снимка (jpg/jpeg, резолюция подходяща за печат, не по-малка от 5 MB) на e-mail: city.directions.varna@gmail.com. Писмото трябва да съдържа името на участника и заглавия на комиксите.

9. Получените комикси ще бъдат разгледани от жури, съставено от представители на организаторите.

11. Комиксите ще бъдат включени в изложба във Варна. Ще бъдат присъдени 3 награди – по една във всяка възрастова група (грамоти и отличителен знак). Журито си запазва правото да присъди и допълнителни предметни награди. Избрани комикси ще бъдат публикувани във вестник "Крайморска среща“.

Телефон за връзка и повече информация: 0888/540388.