Поради нестихващия интерес на варненци и гости на морската ни столица, от Български архитектурен модернизъм, предлагат за трети път да ги поведат по интересните оразци на модернизма в града, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна. Събитието ще се проведе на 10-ти септември (събота), в 14:30 часа на площад "Независимост“, пред Драматичния театър.

В рамките на обиколката ще бъдат разгледани някои от най-ценните образци на модернизма в града от 1930-те, ще се коментира зараждането на стила, ранните му характеристики, но посетителите  ще бъдат "върнати“ и в 1920-те, където царства архитектурата на ар деко, много силно застъпена в морската столица.

"Ще обърнем и специално внимание на няколко изключителни обекта - или напълно разрушени, или загубили безследно своя автентичен облик - носил някога духа на времето си.

За посещение на архитектурната обиколка не е нужно предварително записване.

В края на обиколката ще бъдат събирани средства за дейността ни - проучвателски пътувания, публични събития и др.

Редом с провежданите регулярно проучвания, важна част от нашата дейност е популяризаторската работа. Нашата мисия е да покажем, че тази архитектура не е просто обект на научно проучване - тя е жива, навсякъде около нас е, ние я обитаваме. Но не е и натоварена само и единствено с утилитарната функция да вместява ежедневни дейности, било то живеене или работен процес - напротив - тя е неделима част от градската среда, от духа на населеното място и затова трябва да се научим да я познаваме и оттам - съхраняваме с нейния автентичен облик“, допълват организаторите на събитието.

От Български архитектурен модернизъм, напомнят, че в края на 2016 г. от Варна стартира тяхната "публична“ дейност с първото събитие извън Фейсбук - лекция и тур за студенти по архитектура от Варненския свободен университет.