Съвет по въпросите на социалните услуги ще бъде сформиран във Варна. Той ще извършва анализи на потребностите от социални услуги в общината и на ефективността на тези, които вече се предоставят. Новият орган ще разработва също предложения за подобряване на качеството на услугите. Това бе съобщено на днешното заседание на социалната комисия към местния парламент, на което беше дадено съгласие за сформиране, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Съветът се създава в изпълнение на Закона за социалните услуги, според който ангажимент на всяка община е да създаде такава структура. Съставът му се определя с решение на Общинския съвет.

Предвижда се Съветът да се състои от 22 души – представители на държавни и общински институции, свързани със социалната сфера. Ако предложеният състав бъде одобрен от местния парламент, председател на съвета ще е кметът, а негови заместници ще са заместник-кметът на общината и директорът на Дирекция "Социални дейности“.

На днешното заседание беше решено също 62  варненци да получат еднократни социални помощи. Гласуваните средства са в размер на общо 16 850 лв., като сумите са между 200 и 350 лв. На петима души беше отказана помощ, тъй като хората вече са били подпомогнати от общината през тази година.