На 7 февруари 2023 г. Представителният духов оркестър и почетен караул от Военноморските сили участваха във военен ритуал за отдаване на почит и поднасяне на венци и цветя на гроба на Капитан Петко войвода, по повод отбелязването на 123 години от смъртта му, предаде "Фокус".

Строят на почетния караул беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Свещеници отслужиха заупокойна молитва, след което с военен ритуал на надгробния паметник бяха положени венци и цветя. На поклонението пред паметника на войводата на централните варненски гробища присъстваха областният управител Марио Смърков, кметът на Община Варна Иван Портних, районните кметове, командирите на военни формирования от гарнизон Варна, представители на тракийски дружества, на военно-родолюбиви и патриотични съюзи и организации, много ученици, граждани и гости на града.

Общоградското поклонение на гроба на Капитан Петко войвода беше организирано от Тракийско дружество "Капитан Петко войвода" – Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненска и Великопреславска Света митрополия, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България