Днес в ЗАЛА 2 на Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба на младата художничка Ива Маркова, съобщиха от галерията. Изявата ѝ е подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма "Творчески стипендии“. Експозицията е озаглавена "Всички златни часове“ и ще ни представи серия от живописни творби, подготвени специално за пространството на галерия Ларго. Събитието е второто от цикъла изложби "Нови хоризонти“, в които ще представим млади творци до 35 години, в началото на артистичния им път и ще им дадем поле за изява и творческа реализация.

Това е първата самостоятелна изява на Ива и е един изключително вдъхновяващ старт на професионалният ѝ творчески път. Авторката е избрала една вечна тема, любима на художниците от край време- натюрморта с цветя.

Най- красивото, което природата създава, най- финото и нежното, с деликатни цветове и омайни листенца- цветята винаги са били най- любимият елемент в един щастлив дом. Смелите мазки на четката и игривите напластявания на боята са това, което придава усещането за трептене и движение на растенията. Повлияна от красотата и изяществото на цветята, художничката умело търси хармония в деликатните бели, розови, зелени и виолетови нюанси и смело ги поставя в контраст със силни, наситени задни планове. Светлина, пречупена като че ли през витраж, преминава иззад клонките и стръковете и ги извежда на преден план в композицията.

В същия момент картините на Ива не са просто натюрморти, статично изобразили "откъснатата“ красота и нейната преходност. Младата авторка използва философски ракурс при разработването на темата, която я вълнува. Този подход в работата ѝ може да се  открие още в заглавията на изложбата "Всички златни часове“ и на творбите – "Началото“, "Кръговрат“, "Записани сънища“, "Истините“, "Разговорите“.

Картините са като опит за анализ на преходността на битието, на възникването на живата материя, нейната тиха промяна в часовете и дните, нейния бавен ход към неумолимия край, който обаче е само едно начало на нова трансформация на материята. Тези разсъждения са особено ясно визуализирани в цикъла картини на Ива "Часовете“.

Елате да подкрепите една нова надежда на българското изкуство в лицето на младата Ива Маркова. Очакваме ви на откриването с участието на авторката на 5 октомври 2022 от 18:00 часа в ЗАЛА 2 на Арт Галерия Ларго във Варна, ул. "Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 18 октомври. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програми "Едногодишен грант“ и "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.