По време на информационно събитие бяха представени резултатите от проведената Младежка инициатива под надслов: "Аз избирам своето бъдеще“. Инициативата се реализира от Сдружение "Моят град“ с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция "Образование и младежки дейности“, съобщиха организаторите на събитието.

Целта на младежката инициатива е да помогне на младите хора от Варна да опознаят новите тенденции в професиите на бъдещето, както и да формират предприемачески нагласи и умения.

Такива умения бяха формирани с помощта на реализираното "Обучително младежко ателие по предприемачество“, както и проведената мащабна информационна кампания в социалните мрежи и медии.

В рамките на кампанията бяха осъществени и фокус срещи с гимназисти от големи варненски училища, на които им предстои да избират професия.

Беше създаден и разпространен нов образователен ресурс: Наръчник "Лесни стъпки в избора ми на професия“, който достигна до над 300 младежи показвайки им стъпка по стъпка как да изберат своята професия, какво е да бъдеш предприемач и да упражняваш свободна професия, работейки от вкъщи като фрийлансър.

Всички информационни материали, брошури и създадения наръчник могат да бъдат споделени свободно в дигитален формат от страницата на кампанията "Аз избирам своето бъдеще“ в социалната мрежа Фейсбук.

Нуждата от подобни инициативи организаторите виждат в голямото разминаване между търсените нови професии на пазара на труда и предлаганите от средните училища образователните профили.

Ето защо от младежкото сдружение "Моят град“ ще продължат да търсят решение на този проблем в познаване на тенденциите в кариерите на бъдещето, сред които най-голяма роля имат предприемачеството и упражняването на свободните професии.



Младежката инициатива "Аз избирам своето бъдеще“ изигра активна роля в планирането и избора на актуална професия сред младите хора във Варна, а създадените информационни материали ще продължат и в бъдеще да насочват младежите в избора им на първо работно място и как да бъдат конкурентни на пазара на труда.