Паметна плоча в чест на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови бе поставена край Летния театър в навечерието на  XXIII издание на Коледния музикален фестивал на Държавна опера-Варна. Той се открива утре, 25-ти ноември, със симфоничен концерт под палката на маестро Емил Табаков, а на 26-ти ноември е балетното представление "Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски. Плочата е изработена по проект на художник Венцеслав Антонов и е част от  програмата на Община Варна за скулптурни композиции и пластични елементи за 2022 г. , съобщиха от дирекция "Култура и духовно развитие". 

В историята на варненския балет Галина и Стефан Йорданови са първите, които създават извън столицата професионални класове /1966 г./, както и студия по класически танц. Те са съставяли богатия репертоарен афиш на варненската трупа, която получава високи оценки и награди на прегледите на българското оперно и балетно изкуство. Стефан Йорданов е гастролирал с варненския балет в Испания, Италия, Чехословакия, Югославия, Германия и други страни.

Поставил е над 40 балетни постановки и десетки танци за оперните спектакли "По пътя на гърма" – муз. Кара Караев, “Сребърните пантофки" – муз. П. Хаджиев, “Хайдушка песен" и “Изворът на Белоногата" – Ал. Райчев, “Брегът на надеждата" – муз. А. Петров, класическите балети “Жизел" (1965 и 1974), “Шопениана", "Корсар" на А. Адам, “Лешникотрошачката" – П.И. Чайковски, “Раймонда" – А.К. Глазунов, “Ромео и Жулиета" – Чайковски и на Прокофиев (за първи път в България на софийска сцена), оригинални хореографии на “Спартак" – муз. А. Хачатурян (за първи път в страната) и други. Последната балетна постановка на Стефан Йорданов е за спектакъла "Айседора Дънкан“ на театрална група «Вълна» (реж. П. Тодоров, В., 1988 г.), посочват от дирекция "Култура и духовно развитие“.