Експозицията ще бъде представена в сградата на Музей за история на Варна от 17.30 часа

 Във Варна откриват изложбата "110 години Балканска война: Варненци и войната", предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Изложбата разкрива основни моменти от участието на България в Балканската война. Тя напомня за ролята на българските политици и военни дейци в събитията, за героизма на обикновените войници в боевете.

Използваните експозиционни материали – документи, картички, фотографии са автентични свидетелства за духа на бурните дни от 1912 – 1913 г. В изложбата е откроен приносът на варненци във войната. Специално място е отредено на младия български военен флот, торпилирал османския крайцер "Хамидие".

Проследен е пътят на Осми Приморски пехотен полк, водил самоотвержени боеве към направлението Лозенград, Бунархисар, Чаталджа. Отразено е и участието на варненци в Македоно – Одринското опълчение и други формирования.

Изложбата не само напомня за разигралите се събития преди повече от век, но и подтиква към размисъл за участието на България в тази и следващите войни в името на идеала за национално единение. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 5 октомври 2022 г. до 31 декември 2022 г.

Десислава ВАСИЛЕВА