Изложбата е вдъхновена от илюстрациите на бащата на българската маринистика, към рекламен албум за Варна, издаден на четири езика през 1928. Картините и текстът в албума, избрани преди почти столетие, за да разкажат за блясъка на Варна, емблематичните места, историята, красотата и условия за туризъм, днес пазят духа на миналото, разказвайки и пресъздавайки града ни.

Неизвестна е съдбата на оригиналните картини на великия маринист. Не е известно и дали са били някога публично показвани. Единствено известна и запазена е самата брошура от 1928 г., грижливо пазена и съхранявана в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна.

Тази изложба с репродукции цели те да не бъдат изгубени завинаги за българската култура, да добави още една поанта в художествената биография на Мутафов, като маринист и военен художник, да покаже един малко познат негов творчески аспект и да припомни, че част от духа на големия български художник принадлежи на Варна.

Александър Мутафов е един от най-значителните представители на новата българска живопис, майстор на пастела, акварела и рисунката, създател на българския морския пейзаж.

Роден на 08.05.1879 г. в Шумен. Тук във Варна, край морския бряг, прекарва детството си и завършва варненската Мъжка гимназия – сградата на днешната Градска художествена галерия. Следва живопис в академия Албертина, Торино и в Мюнхенската академия. До 1920 г. е учител по рисуване в Дупница и София, професор по практическа и конструктивна перспектива в Художествената академия, София. През Първата световна война Мутафов работи като военен художник-кореспондент на Четвърта пехотна преславска дивизия, която действа в Добруджа. По-късно по негова молба е преместен във Варна към Черноморския флот. Рисува с акварел и туш произведения, които сега се намират в Националния военно-исторически музей.

Творческият му натюрел се оформя окончателно през 20-те и 30-те години, когато той се изявява като един от първите наши маринисти. Влюбен в морето, той разкрива и пресъздава непреходната и мощна красота на Черно море. Работи с масло и акварел, а с пастел изпълнява по-интимни мотиви. Оставя много скици, офорти.

Мутафов е един от основателите на Родно изкуство и участва в изложбите на дружество "Съвременно изкуство".

Урежда 15 самостоятелни изложби в София, Варна, Ст. Загора, Пловдив. Участва в много международни изложби – Лондон, Виена, Берлин, Мюнхен, Париж, Прага, Белград и др. В Созопол в къщата-музей "Ал. Мутафов" се съхраняват около 60 творби. Негови творби има и в НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Хасково, Сливен, Музея на Възраждането във Варна и др., в сбирки в България и чужбина.

Организатор: Варна Оупън Арт Екип: Димитрина Василева, Елена Бойчева

С любезното съдействие на Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ – гр. Варна и Емил Демирев – Главен Библиотекар, отдел Регионална история.

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Фонд Култура към Община Варна.