Държавните институции в лицето на Областна администрация – Варна, Изпълнителна агенция "Морска администрация“ и Дирекция "Морска Администрация“ – Варна ще бъдат единни в своите действия при спазване законността, интересите и здравето на рибарите от региона. За това се договориха областният управител професор Андрияна Андреева, к.д.п. инж. Венцислав Иванов – изпълнителен директор на ИА "Морска администрация“ и директорът на Дирекция "Морска администрация“ – Варна капитан Валентин Енчев.

Срещата се проведе непосредствено след като областния управител прие няколко сдружения на рибари, които поискаха спешни срещи с представители на местната и държавната власт. Недоволството на морските труженици бе предизвикано от заповед  на директора на Морска администрация – Варна за спиране на достъпа до 34 рибарски съоръжения по Северното Черноморие, тъй като са опасни за хората и околната среда.

Професор Андреева е категорична, че Заповедта на директора на МА - Варна капитан Енчев има своето основание, защото трябва да бъде защитен животът и здравето на хората, които се намират на лодкостоянките.

Още идната седмица ще бъде възстановена работата на работната група, сформирана към Областна администрация – Варна, която ще търси решение на проблемите с незаконните лодкостоянки в крайбрежните зони и пристанища около Варна. Професор Андреева вече е издала заповед за удължаване дейността на работната група. Идеята е да бъде направен обход на всички съоръжения и да се предприемат стъпки по регистрацията на тези, чието състояние е сравнително добро. Ще има приемственост в действията на работната група, към която ще бъдат присъединени още няколко сдружения на рибари, депозирали своята кандидатура днес пред областния управител.

Решаването на проблемите на рибарите е отговорност на държавата и на местната власт, казва професор Андреева, която ще изпълни поетия пред рибарите ангажимент да осъществи засилена комуникация между всички засегнати страни, които искат разрешаване на многогодишния проблем с незаконните лодкостоянки. Предстояща по темата ще е и среща между областния управител, кмета на Варна Благомир Коцев и ресорните директори на дирекции от Община Варна, защото вече има терени, прехвърлени от държавата към общината. На срещата с рибарите днес стана известно, че са разработени проекти с висока степен на готовност за реализиране, и то именно върху терени, които са предоставени за стопанисване и управление на Община Варна и които могат да решат поне частично проблема с узаконяването на лодкостоянките.