ОДМВР Бургас е пример за взаимодействие между структурите на МВР, Община Бургас, Областна управа и не на последно място - има изключително добра комуникация, взаимодействие и координация с Окръжна и Районна прокуратура. Това каза в морския град вътрешният министър Калин Стоянов, предаде репортер на Burgas24.bg.

На територията на ОДМВР Бургас през изминалата година се отчита спад на регистрираните престъпления и увеличение на разкриваемост, подчерта Стоянов. "ОДМВР Бургас е традиционно силна дирекция. За пример сте!" заяви в края на годишния отчет на дейността на бургаската  дирекция министърът Стоянов. Той, заедно с главния секретар на МВР – главен комисар Живко Коцев, се запозна с постигнатите резултати.

Положителното си отношение от постигнатите резултати бяха изразени и от областния управител на Бургаска област – Пламен Янев, кмета на Бургас – Димитър Николов и административния ръководител на Бургаска апелативна прокуратура – Любомир Петров. Особено внимание бе отделено на предстоящото строителство на новата сграда на Четвърто Районно управление - Бургас в к-с "Меден рудник", която е важна не само за МВР, но и за Община Бургас.

Министърът Стоянов набеляза водещите приоритети в работата на служителите на реда. Сред тях са пътната безопасност, нелегалната миграция и наркоразпространението. "Водещ приоритет трябва да е и подготовката на служителите, тъй като ни трябват професионалисти, готови за всякакви предизвикателства" каза още вътрешния министър.

По думите му в борбата с пътния травматизъм вече се виждат положителни резултати, като от началото на годината има по-малко жертви, сравнено със същия период на миналата и съществено увеличение на приходите от глоби. "Несъбирането на глобите засилва чувството на безнаказаност. Това е един от мотивите да засилим събираемостта, защото играе превантивна роля", обобщи министър Стоянов.

Той призова служителите от ОДМВР - Бургас да са особено сензитивни и обръщат внимание на всеки случай на домашно насилие, тъй като в национален мащаб тенденцията е към повишение на тези инциденти. Особено важно е да се упражнява и засилен контрол при издаването на разрешителни за оръжие, като се отчита спецификата и важността във всеки един случай.

Министър Стоянов посети още РДПБЗН Бургас, където се запозна в детайли с предстоящия строеж на сградата на Втора противопожарна служба на територията на к-с "Изгрев", с обновяване и разширяване зданието на Първа ПБЗН Бургас, пожарната служба в Камено и изнесеното звено за обслужване на най-големия бургаски квартал "Меден Рудник". С Директора на РДПБЗН – Бургас старши комисар Николай Николаев бяха обсъдени възможностите за техническо преоборудване, обновяване на съществуващата техника и защитните средства на огнеборците.