Реставрирана пловдивска къща спечели голямата награда в раздел "Културно-историческо наследство" в националния конкурс Archinova 2022 на Камарата на архитектите в България, който се провежда под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Категорията за реставрация, консервация, реконструкция на сгради се включва за пръв път в конкурса. Отличената сграда се намира на ул. "Съборна" 19 в Стария Пловдив и е превърната в галерия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Къщата е строена около 1910 г. като двуетажна жилищна сграда със сутерен. Има статут на единичен архитектурно-строителен паметник, като типичен представител на преходния период между възрожденската и следосвобожденската архитектура. В течение на годините е била подложена на множество преустройства и надстрояване. 

Инвеститорът Венцислав Джурков решава да върне предишния й блясък и възлага на архитектите Милена Крачанова и Пламена Андонова от "Ателие дуо" да я възстановят. Сградата буквално е извадена от руините, възстановена е оригиналната планова схема и е направено вътрешно преустройство в художествена галерия и жилище.