Върховният административен съд (ВАС) осъди Районната прокуратура във Варна. Това става ясно от решение на Темида, свързано с дело за преместваеми обекти в местността Салтанат в Морската градина.

Държавното обвинение е осъдено да заплати на "Овърсийз – Хоризонт“ АД - Варна, сумата в размер на 450 (четиристотин и петдесет) лева, представляваща разноски по делото.

В същото Решение върховните магистрати отменят Решение № 1568 от 14.11.2023 г., постановено по административно дело № 2709/2022 г. по описа на Административен съд – Варна, и вместо него постановяват, че се отхвърля протеста, подаден от прокурор при Районна прокуратура – гр. Варна, срещу разрешение за поставяне № 1/18.01.2022 г., издадено от главния архитект на Община Варна, като неоснователен.

Решението е окончателно.

Производството по чл. 208 и сл. от АПК, бе образувано по касационна жалба на "Овърсийз – Хоризонт“ АД, гр. Варна срещу Решение № 1568 от 14.11.2023 г., постановено по административно дело № 2709/2022 г. по описа на Административния съд във Варна.

Припомняме, че на 14 ноември миналата година Административният съд във Варна със свое решение обяви  нищожността на Разрешение № 1/18.01.2022 г. на главния архитект на Община Варна, с което на "Овърсийз - Хоризонт“ АД е разрешено в два поземлени имота частна държавна собственост, находящи се в местност Салтанат, Приморски парк, град Варна, да постави 10 преместваеми обекти.

Така делото стигна до ВАС, който след разглеждане на всички документи и обстоятелства отмени решението на Административен съд – Варна за нищожност на разрешението за поставяне на преместваемите обекти. По този начин ВАС на практика потвърждава законността на преместваемите обекти.

Вижте цялото решение ТУК