Второ издание на "Библиотека в зоопарка", част от кампанията на Столична библиотека "Зелени библиотеки". Това съобщиха от Столична община.

Столична библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София за втора поредна година кани всички любители на книгата и животните на 21 август 2022 г. от 10:00 ч. в Зоологическа градина София (до езерото), където е и първата Зообиблиотека.

Инициативата е и част от юбилейните чествания на Столична библиотека посветени на 60-години от обособяването на Сектора за история на София.

В програмата са включени:

Изложба "Поздрав от София", акцента на която е върху исторически места от гр. София разказана през най-ранните илюстровани литографски картички на София, изпращани по света в последните години на 19 век, които са запечатали тогаващния облик на София.

Изложбата с издания от редките и ценни колекции на Столична библиотека с тема зоология са представени първият определител на птиците в България от 1909 г. на д-р Едвард Клей и учебници по зооология на български, руски, и арабски език, като най-стария е от 1866 г.

Най-малките и любознателни посетители ще имат възможността да разгледат някои от първите издания за деца от български автори. Едни от тях са на П. Р. Славейков "Дребнии стихотворения за децата и отделенията", 1888 г., "Стихотворения за малки деца" от Иван Вазов, 1891 г., първият български роман за деца на Калина Малина "Златно сърце", 1930 г. и др.

Забавно-образователната игра "Литературен зоопъзел" ще включва от 7 до 10 животни от колекцията на зоопарка, които са на експозиция и в същото време са и популярни литературни герои.

С нас ще бъде и мобилната ни библиотека "Библиобус", от която всеки ще може да заеме книги. На всеки желаещ Столична библиотека ще подари едногодишна читателска карта и книга по избор.

Зообиблиотеката ни ще бъде заредена с нови и интересни литературни издания.