Вторият подсъдим за бруталната катастрофа преди повече от 2 години в Кючука с "Порше Кайен" не се призна за виновен. Това заяви в съдебната зала на Районния съд обвиняемият Деян Христов, който е изправен на подсъдимата скамейка за съпричиняване на пътното произшествие, в резултат на което пешеходката Нелина Дочева получава тежка телесна повреда и й е премахнат далакът, предава Plovdiv24.bg.

Зверската катастрофа стана на 14 ноември 2021 г. на кръстовището на улиците "Стефан Стамболов" и "Славееви гори".

Деян Христов управлявал "Нисан Алмера". В колата били и родителите му, тъй като тръгвали към София. Потеглил от паркинга пред блока на ул. "Славееви гори" 24, включил се в движението по "Стефан Стамболов" и след 10 метра спрял на Т-образно кръстовище, за да завие наляво. Зад него се движел сив SUV Хонда, а отстреща друг автомобил дал десен мигач. При потеглянето на нисана последвал страничен удар в предна лява страна от поршето. Христов твърди, че преди да предприеме маневрата, се е огледал и не е видял черния кайен.

"Дойде изневиделица. Той се движи в насрещното. След като ме удари, продължи напред. Там има "легнал полицай" и от скоростта отскача. Удря едно дърво, отсича го и то удря едно момиче. После второ дърво отсича и отиде на отсрещния тротоар. Там се удря в стълб и спря в тревата" - разказа Деян Христов.

В кайена имало шофьор и две момичета. След като спрял в зелената площ, тримата побегнали, шофьорът се върнал да си вземе якето от багажника и пак избягал. Според Христов поршето се движело с над 140-150 км/ч. 

Удареното момиче вървяло с родителите си по тротоара. Самият Христов, майка му и баща му останали на място. Дошла полицията и му взели проби за алкохол и дрога. През това време баща му отишъл да види момичето. То лежало на земята и малко по-късна пристигнала линейка. 

20-годишният Деян Христов е студент в НСА, специалност гребане. Работи като шофьор в община Куклен. След произшествието е бил тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта, като пробите са отрицателни.

Другият подсъдим за катастрофата е 39-годишният Минко Минков, който е управлявал "Порше Кайен". Той избягал от мястото на катастрофата, но няколко часа по-късно се е явил в 5 РУ - Пловдив, придружен от баща си. Той е тестван за алкохол и наркотици. Установено е наличие на кокаин в кръвта му. Дал е кръвна проба за изследване. Тестът за алкохол е отрицателен.

Според версията на Минков, той се движел по ул. "Стефан Стамболов". При наближаване на кръстовището с ул. "Славееви гори“ настигнал движещия се пред него "Нисан“, управляван от Деян Христов и предприел маневра изпреварване. Когато джипът почти се изравнил с нисана, последният предприел маневра ляв завой, препречил пътя на поршето и последвал удар между двете коли. 

Вследствие на удара поршето напуска пътното платно и блъска дърво, което паднало върху преминаващи по тротоара трима пешеходци - потърпевшата и нейните родители. Колата ударила второ дърво, което паднало върху паркиран лек автомобил БМВ, след което се блъснала в улична лампа и се спряла в тревната площ на градински парк.

На предходното съдебно заседание Минко Минков се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата с присъда 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок и 10 месеца без право да управлява автомобил.