Вторият национален фестивал на пешеходеца ще се проведе на 21 май 2023 година в Пловдив, съобщиха на пресконференция заместник-кметът Георги Титюков и представители на Медицинския университет, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Първият фестивал на пешеходеца се проведе през 2019 година, преди пандемията от ковид, при изключително голям интерес. Тогава участниците са се включили в разходката около Гребната база, припомни Титюков. Над 1400 деца, ученици, студенти и възрастни хора са участвали в обиколката, добави Дора Иванова от МУ.

Тази година предизвикателството е изкачване до върха на Младежкия хълм. Организационният екип вече е направил пробно катерене и е установил, че преодоляването на разстоянието става за един час нормално ходене. Все пак се отчита, че е възможно да има хора с по-малки възможности, за които е предвиден по-лек маршрут.

Изкачването ще е по павираната улица, като на два от завоите ще има маси, на които ще се раздава вода и блокчета шоколад на пешеходците. По трасето ще има 18 пункта, за да не се отклоняват хората. Маршрутът ще е трасиран със специална лесноотстраняема маркировка.

Целта на инициативата е здравословният начин на живот да стане традиция за Пловдив. Според последните изследвания и препоръки всеки човек трябва да прави 6000 крачки дневно, заяви Титюков.

Фестивалът е иницииран по идеята на община Бланкенберге, Белгия. Бяхме през 2017 г. там с ансамбъл "Тракия" и видяхме какъв ентузиазъм предизвиква у хората, разказа Иванова.

Участието във фестивала е безплатно. Предварителната регистрация може да се направи онлайн в сайта на Медицинския университет, както и в деня на събитието.

Програмата за 21 май:

9:30 - 10 ч. - регистрация в двора на Факултета по дентална медицина, пред централния вход

10 ч. - откриване на фестивала, приветствия от официалните лица и изпълнения на ТА "Медик" към МУ-Пловдив

12:30 ч. - закриване на фестивала в двора на Факултета по дентална медицина, томболи с награди.

Организаторите са се подготвили и за лошо време, затова още при старта на всички участници ще се раздадат дъждобрани. В подготовката и провеждането на фестивала активно участват студентските организации, съобщи още Дора Иванова.

Подробности гледайте в прикаченото видео!