Дигитализацията на Община Варна и сигурността са наш приоритет като управленски екип. Разработваме  единна интегрирана дигитална система, която ще консолидира общинските ресурси, ще отговаря на европейските стандарти за сигурност в големи градове и ще бъде в полза на гражданите.

Това заяви заместник-кметът по сигурността Илия Коев по време на обръщението си към участниците и гостите на ежегодния Оперативен сбор на командира на Военноморските сили във Варна.

Дигитализацията ще допринесе не само за прозрачност в работата на администрацията, но и за прекратяването на корупционните практики в нея, посочи още Коев и подчерта, че в сферата на сигурността и охраната на реда в града, селата наоколо и курортите също ще се внедряват дигитални и високотехнологични решения.

В обръщението си Коев посочи, че в Бюджет 2024 за безопасността на гражданите са предвидени средства за изграждане на близо 2000 нови точки за видеонаблюдение, за контрол и действия срещу нарушителите на закона и срещу вандализма. Като част от мерките за сигурността в града, ще бъдат изградени и пунктове с внедрена модерна интегрирана система, разпознаваща номера на автомобили, издирвани лица и нарушители на закона, с каквито системи разполагат големите европейски градове, обясни още той.

Общината планира и обособяването и монтажа на около 30 еко-точки за подобряване на контрола на сметосъбирането и санкционирането на недобросъвестни граждани, посочи заместник-кметът, като добави, че ще бъде интегрирана и нова система, която да измерва наличните количествата смет в контейнерите.  По инвестиционната програма на МФ за общински проекти, Варна има отпуснати 100 млн. лв. за 2024 г., като по-голямата част от тези средства са предвидени за изграждане и ремонт на инфраструктурата в града.

Друга част от средствата е планирана за нови детски градини, както и осигуряването на зелен пояс във всички райони на Варна, обърна внимание Коев. За подобряване на градската среда ще бъдат създадени и екипи за спешни и неотложни ремонти в петте района на Варна, които ще бъдат на директно подчинение на кмета и на районните кметове, допълни още заместник-кметът.

Той посочи като предизвикателство пред екипа на Общината и бездомните кучета и хулиганските прояви в града. По думите му, към днешна дата "концлагерът“ за безстопанствени животни в село Каменар, вече има осигурени средства за ремонт и рехабилитация, нов екип от специалисти, а голямата цел е изграждането на нов приют за кучета в града. За справяне с хулиганските прояви, Коев посочи инициатива на Община Варна съвместно с всички училища на територията на региона с информационна кампания и обмен на практики по превенция и грижа за младите хора.

На събитието присъстваха областният управител проф. Андрияна Андреева, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на Военноморските сили от цялата страна.