Всички училища във Великотърновска община имат готовност да преминат към алтернативни източници на отопление ако това се наложи. Това са заявили пред Община Велико Търново директорите. Проблем вероятно ще се окаже това, че те сами ще трябва да плащат за гориво, а бюджетите им са твърде ниски, обясни за Агенция "Фокус“ Пенка Игнатова, директор Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт“ в местната администрация. Тя припомни и, че в началото на септември е имало актуализация на средствата за образование, но тя покрива единствено повишението на заплатите на педагогическия персонал с 5% и на непедагогическия с 4%.

"Община Велико Търново започва новата учебна година в пълна готовност както с материалната база, така и с обезпеченост по отношение на педагогическия и непедагогическия персонал“, категорична бе Игнатова. Тя допълни и, че се работи по най-наболелия въпрос – "Ще останат ли децата на студено?“.

"Ние сме в готовност да нямаме прекъсване на учебно-възпитателната работа заради липса на газ. За Велико Търново алтернативите са нафта и топлофикация, извън града – пелети, компресиран газ и твърдо гориво. Образователните институции са готови, ако се наложи, да преминат към този вид гориво“, коментира още Пенка Игнатова. На въпрос дали горивото вече е осигурено тя отговори, че това е ангажимент, който директорите са поели и са уверили, че няма да има проблеми. Готовност за подобен сценарии имат и детските градини в общината.

Тя поясни и, че само две от училищата в града започват годината на две смени – ОУ "Патриах Евтимий“ и ОУ "Бачо Киро“. Останалите ще учат на една смяна, поне засега.

Училищният праг на територията на Великотърновска община днес прекрачват близо 8000 деца и младежи. Първокласниците са 680, което е с 20 повече от миналата година. В едно от училищата в старата столица има записани и две деца от Украйна.

Луиза ТРАНЧЕВА