Пет нови 12-метрови автобуса предстои да тръгнат от 1 март по линия №20 от вътрешноградския транспорт на Пловдив. Те са доставени от водеща европейска компания, информира кореспондент на "Фокус".

"Автобусите са големи и удобни. Качването и слизането е улеснено дори за пътниците с двигателни проблеми. Отговарят на високи екологични стандарти – "Евро 6". Оборудвани са и с всички елементи на системата за електронно таксуване – касови апарати, валидатори и други. Трябва да въведем софтуера. И възможно най-скоро ще го направим, след като обявим нова обществена поръчка за надграждане на електронната билетна система. Компромиси няма да има. Искаме най-добрата транспортна услуга за пловдивчани, които доста страдаха заради спорни управленски решения от близкото минало", коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Той лично прегледа новите автобуси, като от фирмата превозвач го увериха, че са дали поръчка за още. Чонов напомни, че от декември насам друг пловдивски превозвач закупи 15 броя 12-метрови автобуса. 10 от тях вече се движат по линии №4, 9 и 22 и където другаде е необходимо. Другите 5 също предстои да се включат в изпълнението на маршрутните разписания.

"Всички "щъркели" (б.р.: "щъркели" наричат в Пловдив малките градски автобусчета) поетапно ще изчезнат от пейзажа на градския транспорт – въпреки че все още действат договори, които ги позволяват“, смята заместник-кметът.

По думите му най-важното сега е да се спазват маршрутните разписания. Откакто №4 и 10 бяха прехвърлени към нови превозвачи, маршрутните разписания се изпълняват близо 100 процента. Пускането на новите големи автобуси до езиковите гимназии ще улесни извозването на хилядите ученици.