Днес ще бъде открита изложбата “Магията на българския килим“ в град Ловеч на 20 септември, съобщиха от Община Ловеч. Всеки от представените в нея килими носи собствена история, а холандският колекционер Якоб ван Бейлен увлекателно разказва за всеки от експонатите в нея, част от личната му колекция.

Повече от 110 от килимите, които днес са негова собственост, холандецът е открил при търговците в Истанбул и региона около Аксарай в Анатолия, но също така в акционни къщи в Западна Европа и при негови колеги колекционери в Сърбия, Македония, Албания, Унгария, Германия, Франция, Холандия, Великобритания, Белгия, САЩ, Канада, Азербайджан и Пакистан. Почти всички са на над 100 години, много са дори над 150-годишни. Голямата част от килимите първоначално са били изтъкани в Пирот или Чипровци, но също така има килими и от Котел, Сливен, Лудогорие, селата северно от Айтос и от Македония. През вековете и по-специално в годините директно след Промяната, много от тях намериха пътя си към търговци и колекционери по целия свят.

Благодарение на усилията на Якоб ван Бейлен те вече са върнати в България и публиката ще може да ги види за първи път в Ловеч.

Най-старите експонати в изложбата датират от преди 200 години и са сред най-старите запазени образци на килимарското изкуство в България.

Над 150 български килима, както и някои други български тъкани изделия като китеници, родопски халища и козяци ще бъдат показани за два месеца в Художествена галерия “Проф. Теофан Сокеров“ в град Ловеч, както и по чардаците на 5 етнографски къщи и в Детската градина, където също ще бъдат обособени изложбени пространства.

Освен тях, за първи път ще бъдат показани и оригинални ръчно рисувани и боядисани модели за чипровски килими, направени през седемдесетте години за Българската академия на науките.

Експозицията ще бъде придружена с обширна литература за българската килимарска традиция. Това ще направи изложбата не само "радост за окото", но и от интерес за тези, които изучават или събират българско народно изкуство.