Всеки ден в Благоевград между 3 и 5 човека стават жертви на нападения от страна на бездомни кучета. Това каза кметът на Община Благоевград Илко Стоянов по време на среща с потърпевши благоевградчани, които са били нападнати от безстопанствени животни в Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

От думите му стана ясно, че действително проблемът с бездомните четириноги е изключително сериозен и час по – скоро трябва да се намери вариант за овладяване на ситуацията. Стоянов отбеляза, че в Благоевград всеки ден се появяват нови кучета, които биват изхвърляни от други населени места. Според него това е в резултат на това, че нито една друга община в областта няма приют за кучета, какъвто има в областния център.

Директорът на приюта Велислава Асенова също взе отношение по темата, като заяви, че от 01.01.2022 година до 31.12.2022 година през общинския приют са преминали 529 кучета, от които 452 са били кастрирани. Оказва се обаче, че въпреки кастрациите, в града популацията на бездомни кучета се увеличава не само заради изхвърляните кучета от други населени места, но и заради това, че много собственици на домашни любимци също избират да се разделят с тях, оставяйки ги на улицата.

В тази връзка на ден се получават по 5 -6 сигнала за изхвърлени кучета, някои от които новородени, други в лошо здравословно състояние.

Хора, станали жертва на нападения, сред които и актьора Иван Тодоров призоваха Община Благоевград да затегне контрола спрямо собствениците на домашни любимци, но и спрямо благоевградчаните, които обгрижват бездомните кучета.

От своя страна кметът Стоянов заяви, че при всички положения ще се наложи затягане на мерките с цел овладяване на ситуацията.