Втори ден продължава акцията за изхвърляне на опасни отпадъци от домакинствата във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Днес мобилният пункт е разположен на паркинга срещу Mall – Veliko Tarnovo и ще остане там до 16:00 часа.

Вчера колата на екипа беше в кв. "Бузлуджа“, като там освен хора от района, боклук изхвърляха и жители на съседни квартали. Организаторите отчитат засилен интерес към акцията, която продължава вече шеста поредна година.

"Гражданите вече свикнаха, познават местата на пунктовете, познават автомобилите на мобилния екип и така, доста добре се представят хората откъм събирането на опасни отпадъци. Понаучиха и какво всъщност представляват опасните отпадъци от домакинството, тъй като в началото това беше сериозен проблем“, обяснява Зорница Кънчева от Отдел "Околна среда“ в Община Велико Търново.

Хората изхвърлят основно стари кабели, стари електроуреди, батерии, стари телефони.

Организаторите припомнят, че събират още лекарства с изтекъл срок на годност, замърсени опаковки, живачни термометри, флуоресцентни тръби, почистващи препарати, дезинфектанти, химикали, пестициди, масла и лепила.

Търновци участват в акцията, но казват и, че българинът, като цяло, не е достатъчно съвестен за това, което прави с боклуците си.

"Повечето хора са безотговорни, не мислят какво правят с отпадъците си и това със сигурност трябва да се промени, а можем да го направим като организираме и съответно се включваме в повече такива акции“, обяснява едно от момчетата, което изхвърля стари уреди.

"Смятам, че хората са отговорни ако работи добрият пример – ако има достатъчно акции, ако се рекламират повече, да има разяснителни кампании. Смятам, че хората ще се включват. И все пак малко сме тези, които събираме цяла година, за да донесем торбите веднъж“, казва друга дама, която допълва, че тя и колегите и имат специално обособено място за опасни отпадъци и редовно участват в подобни кампании.

От Община Велико Търново уточняват, че до края на годината са предвидени още две такива акции. Те ще са през лятото и есента.

Луиза ТРАНЧЕВА