През настоящата зимна изпитна сесия 273 бъдещи инженери и информатици в Техническия университет – филиал Пловдив защитават държавните си стипендии за успех, съобщиха от университета. Шест от тях са пълни отличници, има и двама чуждестранни студенти, които също са стипендианти на българската държава. Според зам. директора на висшето учебно заведение доц. д-р Никола Шакев стипендията за успех е допълнителна мотивация за студентите и признание за техния труд. Неговият опит на преподавател показва, че на изпит стипендиантите са по-подготвени и по-борбени.

"Като университет ние даваме на студентите си информация за тези стипендии, защото това е признание и за работата на преподавателите, които са дали добри знания на студентите. Все повече фирми намират смисъл в инвестиции в студентски стипендии, като изграждат инженерни кадри още в университета. Ние в Техническия университет – филиал Пловдив поощряваме този тип взаимодействие между фирми и студенти.“ - заключи доц. Шакев.

За какво се харчат стипендиите

Няма ограничение нито от страна на държавата, нито от страна на фирмите за какво студентът може да похарчи спечелените с много труд и знания пари. Едно малко проучване сред стипендианти – отличници показа, че те спестяват част от средствата за свои бъдещи приложни проекти. Но с по-голямата част от парите те покриват лични нужди, като по този начин подпомагат семейния си бюджет.

Елена Каракашева e студентка 2-ри курс по специалността "Компютърни системи и технологии“. Тя е пълен отличник и получава две стипендии за успех. За себе си тя разказва:

"Завърших Математическата гимназия в Пловдив с успех 5,70. В университета подобрих успеха си, защото се занимавам с неща, които наистина са ми интересни – програмиране, математика и още предмети в специалността. Още не съм решила с какво искам да работя когато завърша – дали например с програмиране на хардуерни елементи, дали да програмирам чипове, дали ми се правят web-приложения, сайтове. Конкуренцията между студентите в нашата специалност е много силна. Да, имала съм пропуски, но не такива, че оценката ми да се понижи до петица. Ползвам стипендията за лични нужди и малко от нея спестявам.

Иван Генов също е пълен отличник във 2-ри курс от специалността "Електротехника“. Той е завършил Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик. Хобито му е електроника и затова учи с удоволствие и с успех избраната специалност.

"Стипендията ми служи да се оправям с транспортните разходи, защото всеки ден пътувам до Пазарджик. Но спестявам част от нея като инвестиция в бъдещето.“ - обяснява отличникът.

Интересно е, че студентите чрез своя Студентски съвет в Техническия университет – филиал Пловдив контролират сами отпускането на стипендии. Председателят на Студентския съвет Петьо Петров каза, че на последното събиране са разгледали 11 случая на студенти с нередовни документи, като в 10 от тях по уважителни причини са дали още време, за да отстранят нередностите и да участват в класирането за стипендии.

Международни стипендии

От години фондация "Юрген Дорман“, представена в България от фирма АВВ, отпуска големи стипендии на елитни студенти от Техническия университет – филиал Пловдив, без да изисква от тях да работят след завършването си в компанията. Идеята ни е да подкрепим финансово перспективни бъдещите инженери, коментира Весела Кузова – координатор на фондация "Юрген Дорман“ - България.

След многоетапно отсяване на кандидатите, през 2022 година стипендия от 7700 лева и нов компютър са получили второкурсниците Веселин Димов и Васил Апостолов. И двамата получават и още една специална подкрепа за времето на цялото си следване – личен ментор – опитен инженер от АВВ, който ще помага на студентите по време на цялото им следване със съвети и консултации по инженерни въпроси.

Ето какво разказва за начина, по който е спечелил стипендия "Юрген Дорман“ второкурсинъкт от специалност "Автоматика, информационна и управляваща техника“ Веселин Димов:

" Стипендията ми бе препоръчана от моя състудентка – четвъртокурсничката Ралица Костадинова, която също е стипендиантка към фондацията. Конкуренцията бе много силна и аз трябваше да изтъкна моите силни страни в учението на инженерните науки, както и стремежът ми да се самоусъвършенствам в тази науки.

През цялото следване за бакалавърска степен ще се стремя да си поддържам успеха, защото иначе ще загубя стипендията. Смятам в началото да спестя тези пари, а в 3-ти или 4-ти курс ще осъществявам проекти, за каквито вече имам идея. Освен стипендията от фондация "Юрген Дорман“ получавам държавна стипендия за успех, стипендия за изучаване на приоритетна специалност и стипендия, която е само в първи курс за високи резултати в държавните изпити в училище.“

Васил Апостолов е вторият стипендиант за 2022 година на фондацията. Той учи в една група с Веселин Димов и е много доволен, че състудентите му се радват на неговия успеха. Нека да разправят каквото искат, но в моята група с Веселин нямаме зложелатели, напротив – всички сме близки и приятели. А в такава среда се учи много добре, заключи Васил Апостолов. Той пести парите от стипендията за по-нататъшното си образование, както и за реализация на собствен проект.