По-високи от нормативно определените нива на уличен шум във Велико Търново установяват здравни експерти. Това показва доклад, изготвен от Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Данните показват, че през 2022-а са проведени 90 измервания на шума, като при 63 от тях е имало превишение на нормите. В процентно отношение по-високи нива на шум е имало в 70% от случаите.

Най-сериозен е проблема по улица "Васил Левски“ в старопрестолния град - 70,99 dB, както и по улиците "Стефан Стамболов“, бул. "България“, "Христо Ботев“, "Никола Габровски“ и др.

Мониторингът на шума в Горна Оряховица показва, че от проведените 81 измервания на уличен шум 52 са с по-високи стойности или това са 64 % от замерванията. В железничарския град най-проблемите зони са ул. "Св. княз Борис I“ - 68,73 dB, ул. "Васил Левски“ и "Патриарх Евтимий“. В Свищов от проведените 81 измервания при 50 (62 %) са със стойности над нормите. Най-сериозни превишения са регистрирани на ул. "Петър Ангелов“ – 67,53 dB, ул. "33-ти Свищовски полк“ и "Патриарх Евтимий“.

Данните на експертите показват, че проблемът се запазва в същите стойности, както през 2021-а година. Понижение има  само в Свищов, където миналата година са отчетени 64,05 dB, а тези стойностите са 62,65 dB.

Здравните власти са отправили препоръки към трите по-големи града в региона. Те включат включват изграждане на шумозащитни съоръжения – зелени шумозащитни стени от храстовидна и дървовидна растителност, "био прегради" и други, около обекти, подлежащи на усилена шумова защита.

Луиза ТРАНЧЕВА