До края на февруари се приемат предложения за послание, което ще бъде гравирано в мраморна плоча, изобразяваща картата на България в Роженските поляни. От Областна администрация – Велико Търново припомнят за "Фокус“, че в конкурса се търси текст, съдържащ седем думи.

До момента са постъпили 30 оригинални предложения. По-голяма част от идеите са на ученици от ПГ по моден дизайн във Велико Търново, а свои послания са изпратили и ученици от СУ "Ем. Станев“ – Велико Търново. Постъпили са предложения от градовете Варна и Опака, както и от две сестри, които от няколко години живеят в Будапеща, но посещават българско училище в столицата на Унгария и пазят спомена за визитата си в Националната астрономическа обсерватория "Рожен“. Друго любопитно послание е авторско видео в платформата за споделяне на клипове Тик Ток.

Според условията, в конкурса могат да участват ученици от всички средни училища в региона, които в срок до края на февруари 2023-а трябва да изпращат предложенията си на електронна поща: governor@velikotarnovo.government.bg. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране в мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни.

Роженските поляни са символ на българщината, историческото и духовното ни наследство. Там ще бъде изграден 111-метров пилон на българското национално знаме, за което на първи ноември тази година – Деня на народните будители, стартира Национална дарителска кампания "България заслужава“.

Кампанията е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, а проектът ще се реализира изцяло с дарения от българи в и извън пределите на страната, държавните и местните власти, обединявайки нацията в изграждането на безспорен, притегателен център на родолюбието. Пилонът ще е най-високият в Европейския съюз, на внушителната надморска височина от 1430 м., а знамето ще се вижда от километри разстояние.

Пилон "Рожен“ с националния трибагреник ще бъде туптящото сърце на Рожен – символ, с който Родопа планина и България ще се гордеят. В основата на Пилон "Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осем послания от двадесет и осемте областни административни области на България. Всяко послание ще бъде гравирано на мястото на областта от която идва и ще остане за бъдещите поколения.

Идеите за текст от седем думи ще бъдат оценявани от жури от представители на Областна администрация, РУО и Общинско радио Велико Търново. Журито ще оцени и класира три послания. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране в мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден. Награди ще има и за класиралите се на второ и трето място.