Все още не е ясна причината за смъртта на кмета на Якоруда. Самоубийство е една от основните версии, по която работи районната прокуратура в Благоевград във връзка със смъртта на Нуредин Кафелов. Според близките на намерения с огнестрелна рана в главата кмет обаче няма причина той да посегне на живота си, предава БНТ.

Кметът на Якоруда бил видимо притеснен последните дни, твърдят негови близки.

Малко след обедната почивка вчера, Нуредин Кафелов предупредил шофьора си, че имал работа във вилната зона "Трещеник" и щял да се върне бързо. Часове по-късно, след като телефонът му бил изключен, шофьорът тръгва да го търси и го намира в гората с огнестрелна рана в областта на главата.

"Всички находки от извършения оглед сочат самоубийство. Но разбира се като всяка досъдебно производство си работи и другите версии, като склоняване към самоубийство, разбира се и убийство", каза Костадин Чилев - заместник-районен прокурор на Благоевград.

От прокуратурата казаха още, че автомобилът на Нуредин Кафелов е бил отключен, а тялото му намерено на задната седалка.

Поясниха, че не е имало следи за наличието на други хора в колата. Установено е, че по телефона на кмета, управлявал 4 мандата общината, е имало дупки от куршуми. След проведените разпити на служители в Общината и близки на Кафелов, част от тях споделили, че през последните дни кметът е бил видимо притеснен. Други роднини и жители на Якоруда обаче, отричат той да се е държал странно.

Преди няколко месеца, разследване срещу Кафелов започнаха от КПКОНПИ след получени сигнали, че е обявявал обществени поръчки в полза на свои близки, включително и съпругата си. Проверките в Якоруда коментира единствено Ваня Гатдерова, която е един от малкото политически опоненти, изправила се в битка за кметския пост срещу Нуредин Кафелов през 2019 година.

"На последната сесия не дойде преди 2 седмици, нямаше го, беше пътувал за София. Не съм го срещала. Знам, че имаше проверки от много инстанции, но не съм наясно какво се е случвало във времето и нямам представа. Работата на Общинския съвет и работата на общинска администрация са две различни неща", каза общинският съветник Ваня Гатдерова.