Година измина от обявяването на вече покойния патриарх Неофит за почетен гражданин на Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. На 23 февруари 2023 година Общинският съвет в Кюстендил прие решение за удостояване на патриарха с най-високото отличие в общината – "Почетен гражданин на Кюстендил".

Това стана по предложение на духовенството и боголюбивия народ на Кюстендилска духовна околия, които внесоха писмо в местния парламент.

Удостояване със званието "Почетен гражданин на град Кюстендил“ беше за принос в духовното развитие на общината, и по повод десетата годишнина от избора и интронизацията му за Български патриарх.

С най-високото общинско отличие съветниците изказаха благодарност за отеческите грижи, които патриархът полагаше за духовната околия.

Месец по-късно на церемония в Софийската света митрополия бяха връчени почетният знак и грамотата. Тогава делегацията от Кюстендил отправи благодарност за подкрепата и патриаршеското благословение за развитието на духовния живот в околията, както и за благоустрояването на храмовете и за различни духовни мероприятия, които са в полза на народа, живеещ на територията на общината.