Комисията по транспорт към Столичния общински съвет одобри връщането на картата за една градска линия за наземен транспорт и метро. На заседанието вчера общинските съветници приеха редица предложения за облекчаване на столичани при пътуването им в градския транспорт, даване на нови възможности за придвижване и улеснения за собствениците на електромобили.

1. Бе одобрен доклада на Георги Георгиев и Грети Стефанова относно промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, с които се възстановява продажбата на превозния документ карта за една линия наземен транспорт и метро за всички пътници по редовна и преференциална тарифа (ученици, студенти, пенсионери, докторанти). Предложението може да влезне в сила 15.03.2023 г., след като бъде гласувано то Столичния общински съвет в четвъртък.

2. Комисията гласува и промени в транспортната наредба, с които се осигурява приложението на Постановление № 10/25.01.2023 г. на Министерския съвет относно компенсации на цените на превозните документи. С предложените промени се намалява цената на картите за ученици и студенти от 20,00 лв. на 15,00 лв., а на докторанти от 35,00 лв. на 15,00 лв. за периода от 01.02.2023 г. до 31.12.2023 г. Позволява се също така и безплатното пътуване на деца от 7 до 10-годишна възраст в градския транспорт. За периода от 01.02.23 г. до 31.12.23 г. цената на годишната карта за всички линии е 180,00 лв.

3. По предложение на общинските съветници Зафир Зарков, Христиан Петров и Радослав Влахов се въвеждат и облекчения за собствениците на електромобили, като отпада изискването за издаване на стикер за безплатно паркиране. Издаденият им от КАТ зелен регистрационен номер вече ще бъде достатъчно условие за безплатно паркиране на територията на Столична община. За вече регистрираните електрически автомобили не е задължителна подмяната на регистрационните номера и за тях се запазва досегашната практика и се дава възможност за подаване на заявление в ЦГМ за вписване в регистър.

4. По предложение на Карлос Контрера, Зафир Зарков и зам.–кмета Дончо Барбалов се предвижда откриване на нова автобусна линия за довеждащ транспорт през кв. Манастирски ливади, Павлово до трамвайно ухо Бъкстон. Автобусите по нея ще започнат да се движат от средата на март и ще спират на част от основните спирки на градския транспорт в районите, както и на още 40 точки за спиране, слизане и качване по желания на пътниците като заявки ще се правят посредством нарочно приложение или чрез индикация на шофьора. Автобусите ще се движат всеки ден от 6,30 до 22,10 ч. в интервал на движение от 16 до 18 минути. Ще могат да се ползват с всички превозни документи.

5. Подготвено е и споразумение за сътрудничество между Столична община, "Столичен автотранспорт“ ЕАД, "Столичен електротранспорт“ ЕАД, "Метрополитен“ ЕАД, "Център за градска мобилност“ ЕАД и социални партньори, в което се предвижда увеличение на основните трудови възнаграждения на работещите в общинските транспортни дружества със 150 лева считано от 01.03.2023 г. и със 150 лева от 01.09.2023 г. Всички 7 388 работници, благодарение на които се придвижваме удобно и лесно в града ни ще получават по-високи заплати.