В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, в 12.00 часа в Заседателната зала на община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов" ще се състои церемония, на която Кметът на Пловдив и председателят на Общински съвет – Пловдив ще връчат отличието "Почетна значки на град Пловдив“ на 14 млади творци.

Решението за удостояването бе взето на последната сесия на Общински съвет - Пловдив с пълно единодушие и се случи по инициатива на група общински съветници. Почетната значка на град Пловдив изобразява герба и знамето на града. Удостояването с това престижно отличие става след Решение на Общински съвет – Пловдив. С него се отличават български и чуждестранни граждани и юридически лица, имащи заслуги в изпълнението на своя граждански и служебен дълг, с принос в развитието на града. Носителят на почетната значка на град Пловдив се записва в специална книга, съхранявана в Пловдивския общински съвет.

Ето и кои ще бъдат наградени:

Илиян Донев Тиганев – диригент и председател на ППД "Ангел Букорещлиев“

Възпитаник е на НУМТИ "Добри Петков“. Диплом за висше образование получава в АМТИИ "Проф. А. Диамандиев“, която завършва с отличие и е награден със стипендия за музикален принос от Национален фонд "Култура“ към Министерството на образованието. Печелил е множество стипендии и конкурси с високи отличия у нас и в чужбина. Учил е по програма Еразъм+ в Италия, където организира редица соло концерти, а след завръщането си в България прави това и у нас. Неговата цел е да възвърне певческата култура в Пловдив и повече хора да общуват на езика на музиката. 24-годишният талантлив пианист и диригент, като носител на този така жадуван подем в дейността на певческото дружество, успя да привлече нови и млади хористи, да обогати жанрово репертоара, да активизира изявите и концертните участия. До момента с активната логистична и финансова подкрепа на община Пловдив, Пловдивското певческо дружество е осъществило множество концертни изяви и участия в хорови фестивали в Пловдив, в страната и в чужбина.

Юлия Пламенова Йорданова – (Керана)

Родена е в Пловдив. Завършва Английската гимназия, а след това специализира "Макромедии“ в Мюнхен, Германия и Тайланд. Една от най-разпознаваемите съвременни риалити звезди и поп изпълнителка с впечатляващ вокален диапазон с многобройни изяви с Биг Бенд Пловдив. Керана е солист в ролята на Евита в едноименния мюзикъл - продукция на Държавна опера Пловдив, както и на Мария Магдалена в "Исус Христос Суперзвезда“, създател и вокалист на музикалната формация "Керана и космонавтите“, изпълнител на главната роля във филма "Ретроспект“ на Стивън Люис Симпсън, партньор на актьора и режисьор Емил Марков в комедийната пиеса "Всяка първа сряда“ от австрийския драматург Щефан Фьогел.

Климентина Илиева Фърцова – актриса в Драматичен театър Пловдив

С множество запомнящи се роли в Пловдивския театър, сред които в "Отблизо“ от Патрик Марбър, "Лекция № 3 за силата на словото“ - авторски спектакъл на Камен Донев,“ Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, "Коприна“ от Алесандро Барико, "Уют“ на Камен Донев и сериала ВИНА.

Виктория Здравкова Комитова– 11 кл. Специалност "Анимация“, НГСЕИ за отлично представяне на конкурси, участие в проекти и високи резултати

През 2024г. тя печели Награда от традиционната изложба на тема "Колоритност" на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив. 2023г. - Участие в проект за Етнографски музей -гр. Пловдив "Приключения с Аргир", проектиране на персонажи и изработка на рекламен анимационен клип. Отлична ученичка, която допринася за високия имидж на гимназията.

Виктор Емилов Костов – 12а, специалност "Цигулка“ в НУМТИ "Добрин Петков“

Носител на множество награди, сред които: Първи награди от Международен Конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти "Добрин Петков", Национален конкурс за млади инструменталисти “Светослав Обретенов", Национален конкурс “Орфеева Дарба" и Международен конкурс за цигулари - VIVA VIOILIN -Sofia.

Виктор е участвал в майсторски класове с цгиулари като: Мидори, Светлин Русев, Лия Петрова, Франческо Ди Анджелис, Мони Симеонов, Антон Сороков и Ангелина Абаджиева. Също така е изнасял концерти в българските културни институти в Рим и Париж. Към настоящият момент е 12 клас в НУМТИ “Добрин Петков", в класа по цигулка на Павел Генов.

Валентина Георгиева Ванева , 9 г. от Арт Войс център, победител в "Като две капки вода за всяко дете“ и носител на многобройни награди от национални, регионални конкурси.

Здравка Ангелова Христозова - актриса и мениджър в Театър Хенд и фондация "Red nose“, както и за организация на “Гледай Ти" 2023 - Фестивал на театралните пловдивски школи.

Диана Николаева Матова, НХГ "Цанко Лавренов“ Пловдив – носител на многобройни, престижни награди от Национални и други конкурси

Носител на 1-ва награда от Национален младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн - 2023 г., Специална награда на Патриаршията от конкурса "Петдесетница" и поощрителна награда от конкурса на галерия "Ромфея" за 2023 г. Носител на многобройни, престижни награди от Национални и други конкурси.

Велизар Николаев Евтимов, актьор в Държавен куклен театър

2012 – 2016г. играе в спектакли в Учебен куклен театър на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“, а от 2016 година е част от трупата на Държавен куклен театър – Пловдив. Своя дебют на Пловдивска сцена прави в "Дама Пика“, реж. Веселка Кунчева (2016 г.). Част от спектаклите, в които играе са: "Принцът на морето и принцът ба земята“, реж. Елена Панайотова (2019 г.), "Бомбето“, реж. Катя Петрова (2021 г.), "Голямото пътешествие на малкото крокодилче“, реж. Веселин Бойдев (2021 г.), "Невидимият Тонино“, реж. Елица Петкова (2022 г.). Работи с режисьорите Веселка Кунчева, Катя Петрова, Леонард Капон, Веселин Бойдев, Евелина Кьосовска и др. Участва в "Paper stories" Nu Boyana Challange, “Шибил“ – търговецът Стефан.

Педагогически опит:2017 – 2019г. – преподавател в театрална школа към занималня "Талант“. 2016 – 2019г. – актьор и педагог в Образователен театър "Забавна наука“.

Стефан Николаев Хубенов, цигулка, магистър. АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“

Завършил Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" (Пловдив, България) 2023г. Бакалавърска степен по музика, Изпълнителско изкуство, цигулка (в процес)В класа по цигулка на проф. Евгений Шефкенов. Мичигански държавен университет (Ийст Лансинг, Мичиган) 2021-2023. "Performance Diploma“, цигулка. В класа по цигулка на проф. Дмитрий Берлински. НМА "Панчо Владигеров" (София, България) 2019-2022 г. Бакалавърска степен по музика, изпълнение на цигулка (първите 3 години). Вкласа по цигулка на проф. Елисавета Казакова и проф. Йосиф Радионов. Диплома за средно образование получава в класа по цигулка на Евгения Ночева в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" (Пловдив, България) –(2007-2019)Стипендии:

Мичигански държавен университет 2021-2023 (Пълна стипендия)

Фестивал Алегра, Русе, България 2019, 2021г (Пълна стипендия)

Музикален кампус Балчик : Балчик, България 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 (Пълна стипендия)

Музикален кампус Балчик : Балчик, България 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 (Пълна стипендия)

Музикален център в Люцерн, езерото Люцерн, Ню Йорк, САЩ 2016 г (Пълна стипендия)

Музикален фестивал “Sardegna", Сардиния, Италия 2015г (Пълна стипендия)

Аглея Александрова Канева - НУМТИ "Добрин Петков“

Александър Томислав Вичев - НУМТИ "Добрин Петков“

Аглея Канева и Александър Вичев са на 16г от гр.Пловдив. Учат в един клас в НУМТИ “Добрин Петков", профил ударни инструменти . Техен преподавател е Пенчо Пенчев.

Младите таланти сбъдват голямата си мечта да свирят със симфоничен оркестър и реализират няколко големи концерта - с Камерен ансамбъл "Софийски Солисти“ , Симфониета Шумен , Камерен оркестър Хасково и др.

През 2023 перкусионното дуо участва в най-големите международни конкурси за класически музиканти и печели 8 призови места. Освен като дуо те свирят и в представителната камерна формация на училището - Ансамбъл за ударни инструменти “Престо" . Александър Вичев е солист, Аглея е вокал и перкусии. 

Белослава Живкова Ангелова - актриса и певица, театрална школа “Червени Носове" към театър “Хенд", ученичка в СУ “П. Кр. Яворов".Богат опит в актьорското майсторство и музиката, участвала в много конкурси в България и по света. Много награди в сферата на театъра и пеенето: Гр. Банско, конкурс ,,Утринна звезда“ 1-во място в категория театър, 1-во място в категория вокал.Гр.Свищов, конкурс на камерните театри 1-ва награда за главна женска роля. Статуетка и второ място за цялостен спектакъл. Гр. Пазарджик, конкурс ,,Океан от любов “ грамота за отлично представяне. Гр. Пловдив, конкурс ,,Малката Мелпомена “ 1-во място, златен плакет в категория театър .Участвала в Мюзикъла ,,FAME" при Държавна Опера Пловдив в ролята на Айрис - балерина и мюзикъла ,,Annie “, гр. София в ролята на мис Хениген при театър ,,Театро" .

Множество певчески конкурси: Конкурс ,,Кръстопът на Музите “ гр. София, 1-во място в категория мюзикъл и най-голямата награда на конкурса златна купа Гран При 2022г. / покана от председателя на Италианското жури за участие на конкурс в Рим , август 2023г. Отново ,,Кръстопът на Музите “ 2020г. златен медал за 1-во място и най-голямата награда на конкурса , златна купа Гран При . Конкурс ,,Сребърна Янтра" гр. Велико Търново, 1-во място в категория мюзикъл. Конкурс ,,Път към славата “ 1-во място със златен медал в категория мюзикъл. Гр. Пловдив, конкурс ,,Орфееви таланти", Златна лира на Орфей и покана за Гала концерт. Гр.София, конкурс ,,Вярвай, искай, можеш “ Гран При и златна купа.

Радо Ивомиров Игнатов - на 18г., актьор, възпитаник на НХГ "Цанко Лавренов" и театрална школа "Червени носове" към театър "Хенд"

Победител в конкурса "Трансформация" с първа награда, работи в дублажа 2 години, като озвучава едни от най-любимите детски анимационни герои в Studio ProFilms. Водещ на забавно-образователни викторини в арт "CLUB N'JOY".