Годишните награди "Варна“ ще бъдат тържествено връчени на 22 май, (понеделник),  от 11 ч. в зала "Пленарна“ на Община Варна. Отличията за ярки постижения в сферите на културата, науката и образованието по традиция се дават в навечерието на 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Номинациите се правят от граждани, сдружения, неправителствени организации, колективи, които преминават през обществено обсъждане и се приемат от Общински съвет - Варна.

Тази година носител на голямата награда "Варна“ е скулпторът Живко Дончев, отличен за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна. Ще бъдат връчени още 16 индивидуални и 14 колективни награди в различните сфери.

Идеята за създаване на отличията възниква в далечната 1965 година, когато Градският съвет във Варна взема решение да учреди ежегодни награди за стимулиране на творчеството на варненските автори. За първи път отличията се връчват през 1972 година.