Определям днешния ден като края на промоцията на търговия с кости, камъни и кръв. Това заяви днес на брифинг в Столична община Румен Димитров, временно изпълняващ длъжността Директор на ОП "Гробищни паркове". Заедно с него бяха Виолета Георгиева - зам.-директор по административната част, и Десислав Недялков - зам.- директор по сигурността, предаде репортер на "Фокус".

"Поех ангажимент към ръководството на СО в лицето на г-н Терзиев, и разбира се, поех тази нелека задача да се изправя срещу проблемите, които са натрупани с десетки години. Повод на днешния брифинг са фрапиращи дори и за мен данни, които установих и с които не мога да се примиря и мисля че всеки един, докоснал се до информацията, не би се примирил, и съм длъжен да ви ги представя", каза Димитров.

"Днес подадохме сигнал в Прокуратурата, като аз лично определям днешния ден като края на промоцията на търговия с кости, камъни и кръв. Години наред е допускано да се върлува и да се поругава мястото за вечен покой на нашите близки, което е превърнато в ад", възмутен е той.

Разкрита е схема на търуване с гробищни места. "Установихме търговия с гробни места, която е опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София с цел продажба. Установихме фрапиращ случай, в който на кремирани хора са им изравяни костите (образно казано, защото такива няма), и са взимали гробни места с цел продажба и препродажба", разкри Димитров.

"Всички знаете, че цената на място в Централни гробища поради дефицита, който представлява и който тепърва ще се задълбочава като дефицит, е десетки пъти повече от цената, която по наредба се плаща към Столична община. Говорим за стотици случаи, подали сме сигнал за десетки", коментира проблема той.

"Разчитаме на Прокуратурата и институциите да си свършат работата и се надяваме да дадат адекватни указания за това какво да правим. Ние ще съдействаме с всичко, с което можем", обеща Димитров.

Евгения ТРИФОНОВА