Временен имунизационен кабинет за ваксинация срещу коклюш на бременни жени заработи и във Велико Търново. Създаването на медицинския пункт е част противоепидемичните мерки срещу магарешка кашлица, които са в сила за цялата страна от днес, предаде кореспондент на "Фокус“. Те бяха въведени, след като у нас бяха регистрирани около 900 случая на заразата, основно при деца до 1 годинка. Мерките са в сила до края на юли.

Ваксинациите срещу коклюш са по желание и бъдещите майки могат да си ги поставят в периода между 27-а и 36- гестационна седмица включително.

"За целта при посещението в имунизационния кабинет бременната жена следва да представи документ от общопрактикуващия лекар или специалист по акушерство и гинекология за здравословното си състояние и срока на бременността. Имунизацията е еднократна, препоръчителна и безплатна, и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш“, обясняват от РЗИ.

Временният имунизационен кабинет се намира на 5-я етаж, стая №504 в сградата на РЗИ – Велико Търново /ул. Никола Габровски №23/. Отворен е всеки делничен ден от 9:00 до 12:30 часа.

Поставянето на ваксините ще се извършва само след предварително записване на следните телефони: 062/ 614 358; 0877/ 045 078.