Троен състав на Окръжен съд – Враца остави без уважение жалбата на защитата на обвиняемия П. С. против определение на Районен съд – Враца, с което му е отказана по-лека мярка за неотклонение от "задържане под стража“, съобщиха от съда. Срещу П. С. е повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Враца за две престъпления. Едното престъпление е, че на 25.03.2022 год., около 09:50 часа във Враца, е управлявал лек автомобил "Ауди А-6“ след употреба на кокаин. Второто е, че в същия ден и час и на същото място, без надлежно разрешително, в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорисково наркотично вещество "кокаин“ на обща стойност 43.52 лева. Тези престъпни деяния, за които е привлечен обвиняемият, са извършени в изпитателния срок на условно осъждане.

До настоящия момент обвиняемият е задържан по мярка за неотклонение на фаза досъдебно производство 1 месец и 23 дни следователно, не е изтекъл максималният, предвиден в разпоредбата на чл. 63, ал. 4, пр. 1 НПК, срок за задържане. На второ място, следва да се отбележи, че и към момента е налично обоснованото предположение за съпричастност на П. С. към деянията, в които е обвинен... Ето защо, настоящият съдебен състав намира доводите на защитата на обвиняемия в жалбата за отпаднало обосновано подозрение за съпричастност към деянията от страна на обвиняемия за неоснователни... Районен съд Враца е приел, че не е отпаднала и другата предпоставка на закона, а именно - реалната опасност обвиняемият да извърши престъпление, в случай на определяне на по-лека мярка за процесуална принуда спрямо него. Правилно и законосъобразно първостепенния съд е извел наличието на тази предпоставка по отношение на обвиняемия... Нито пред първоинстанционния съд, нито пред настоящата инстанция, се представят доказателства, сочещи тази опасност да е отпаднала, поради което настоящият съдебен състав намира, че тя съществува и към настоящия  момент. Единственото ново настъпило обстоятелство, което се навежда и в жалбата от защитата на обвиняемия, е влошаване на здравословното състояние на П. С.. В атакувания съдебен акт, както и в производството по чл.64 НПК, първостепенният съд е обсъдил подробно представените медицински документи, удостоверяващи наличие на заболявания у обвиняемия. Настоящият съдебен състав напълно споделя извода на районния съд, че в същите не се съдържат данни за новонастъпили обстоятелства, включително и здравословни, при наличието на които определената мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия да следва да бъде изменена“ – се казва в мотивите на съда.

На 12 октомври 2022 г. Врачанският окръжен съд за първи път отказа да измени най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ на обвиняемия П. С. в по-лека, като счете, че първоинстанционният съд – Районен съд – Враца, правилно е преценил, че са налице всички предпоставки да бъде взета именно тази мярка за процесуална принуда. Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно.