Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо обвиняемия И. Д. е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Срещу него е повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Враца за това, че за времето от 18 до 19 септември т. г. в гр. Видин, в гр. София, по пътя Е-79 и в землището на гр. Враца, в съучастие, като извършител с И. Е., Е. Х., В. М. и С. Т. – всичките от гр. Видин, с цел да набави за себе си и за съучастниците си имотна облага, чрез използването на МПС - товарен автомобил "Фолксваген ЛТ 35“ и лек автомобил "Мерцедес Ц 240“, е подпомагал 38 чужди граждани от Сирия да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

С определението си Врачанският окръжен съд потвърди наложената най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража“ на И. Д., като прие, че са налице всички предпоставки за това. "В рамките на инстанционната проверка, въззивния съд, при проверка правилността на атакувания съдебен акт, като съобрази събраната доказателствена съвкупност, намира, че първостепенният съд е направил вярно заключение, че на този етап може да се изведе обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към вмененото му престъпление. Преценката на решаващият съд за наличие от опасност обвиняемото лице да се укрие е неправилна.

Обвиняемият има постоянно местоживеене, месторабота и в поведението му не се съдържат индикации за намерение да се отклони от адресната си регистрация. Тази инстанция, обаче, споделя извода на първоинстанционния съд за наличието на необходимата предпоставка за вземане на мярка за неотклонение ("задържане под стража“) - опасност да извърши престъпление. Тази опасност се извежда от характера на самото престъпление, отличаващо се с висока степен на обществена опасност и факта, че подобни престъпления будят сериозна тревожност в страната“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.